2018-11-18
今次去左位於尖沙咀既Diletto,系樓下已經覺得好靚,對客人既衣著都有一定既要求。餐廳系一樓,可以搭Lift,或者行一條米白色既樓梯上去,一入到去已經有個感覺系好舒服既,位與位之間有足夠既私人空間,而且周圍既裝潢都系有心思既。一坐低,侍應就好親切咁問我地要still water定sparkling water,高級西餐水都系講究D,朋友見到靚女侍應已經抵抗唔住叫左still water,呢度水$75一枝。呢度食物既選擇雖然唔多, 不過食品都好高質,綜合埋價錢、地區、服務同環境黎講我覺得唔算系好貴喎,而佢既用料系值得嘅,意粉義大利粉大概$200-300,扒類大概$300幾,仲有個$798既二人餐,但我地今次冇叫到。因為食飯前已經忍唔住口食左個雪糕,所以今次都冇叫飯或者意粉類既野,叫左個安格斯肉眼扒(USDA Angus Rib Eye Steak)($368)同埋餐廳推介既魚(Grouper Fillet)($288)。食主菜之前,靚女侍應好快就拎左餐包黎,系軟包,入面本身已經有香草既味道,而且其實每枱都有提供橄欖油同埋黑醋,好得意既瓶中瓶,細心睇就會發現,黑醋系收埋左系橄欖油入面嫁!
still water
USDA Angus Rib Eye Steak
主菜方面先講下個肉眼扒,我地叫左7成熟,而廚師系呢方面既掌握都好準確,紅紅地色但又未至於好似5成咁多血水。肉質方面都油脂既分怖都好平均,所以唔會好un,脂肪位更加系精華,入口即溶好香口,真系好邪惡呀!!!除左有薯仔做伴碟,個扒都有跟左3款唔同既調味料俾你,分別有海鹽、芥末同燒汁,個燒汁唔同平時食開個d,偏稀,入口比較淡,但之後慢慢會有d… 好似平時飲老火湯既味咁,所以其實都唔系好肯定確實系咩汁。🤣
USDA Angus Rib Eye Steak
跟住到個魚,其實系冇骨既魚柳,但佢表面癡左一層麵包糠脆脆,食落系表面香脆內裡既魚又軟又鮮,配合埋香草青醬同埋靚靚花花,成道菜單系從色香味既色已經攞哂分!難怪成為推介既食物。而且佢一d都唔小氣,系有2塊魚嫁!所以今次雖然已經節制左,但都系食到好!飽!
埋單$700幾,紀念日 或者 商聚去食的話系一個唔錯GE選擇。