2012-02-16
這夜難得地相約了認識數年的網友一聚,唔講太多傾計飲酒當然係打邊爐,平平地又有質素的一想便想到小肥牛﹗訂了八點,來到時也要等多半小時才可入座,可知幾旺,有人客沒訂位來到,待應竟說不用等今晚已無位,有冇咁誇張?等位等到人也餓了,想也不想便點了最貴的火焰蟹鍋底﹗鍋底置有小蟹一隻,再加蜆,牛肉粒,冬瓜雜菜等,在你面前加入花鵰再點火﹗聞到陣陣酒香後就加入上湯,湯底便成,這系列的舉動似是為了拍攝而幹的,老實說,味道沒太特別,蟹也細隻無肉﹗牛肉粒亦韌得要緊﹗慳番叫基本湯底加多碟肥牛好過﹗來小肥牛是必點牛肉刺身,比半年前貴了,$38,份量依舊,肉味濃,配上洋蔥及日本芥辣豉油同吃,yummy﹗是晚點了本地肥牛,價錢便宜只$38,雖是韌了點但牛味相當不錯,比起坊間幾十蚊碟煙肉似的肥牛好很多﹗蝦滑極彈牙,常說在香港吃過最好的蝦滑,我必選小肥牛,與她伯仲之間的要選力奇,真的原隻蝦抒造,口感鮮爽並重,非一般坊間加粉膠滑可比,必吃﹗啤酒又係不得不讚,食左幾年Asahi都係$20三大支,真係來飲酒都抵,見對面枱幾個阿叔飲到半醉似的,骰盅都玩埋,幾過癮﹗食物質素確很好,飲飽食醉四個人每人$200有找﹗抵食呢﹗
等位等到人也餓了,想也不想便點了最貴的火焰蟹鍋底﹗
食物質素確很好,飲飽食醉四個人每人$200有找﹗抵食呢﹗