近年越來越多人進行生酮飲食,搵到呢間位於大角咀近奧海城嘅小店 - The Engine,簡直係生酮飲食福音! 可以健康地食邪惡美食😆😆餐廳奧海城地鐵站行去都係5分鐘左右,雖然店舖細細但裝潢好科幻,以金屬面板同引擎做主題,去到門口已見到好大個Engine,好似身處太空艙咁~餐廳以外賣為主,但都有幾張小小餐檯供堂食,仲提供即棄膠手套方便大家進食👍🏻👍🏻主打生酮食品,仲好細心咁係每項食物都列明碳水化合物、脂肪、蛋白質含量~🔹The moon 金文畢芝士牛肉漢堡 ($118) 原來係用2塊厚厚嘅金文畢芝士取代麵包皮,第一次咁食😳又幾特別!外層係輕輕烤過,食起黎煙韌,又真係幾似麵包皮😋中間夾著超厚牛肉漢堡扒、juicy蕃茄片、生菜、青瓜、洋蔥片,牛肉煎得幾香,配埋金文畢芝士嘅鹹香,我覺得味道仲好食過傳統burger🔸Galaxy Guardian 煙三文魚牛油果生酮漢堡 ($102) 自家製嘅生酮麵包係零麵粉零碳麵包,中間夾住好多片煙三文魚、Bacon、生菜、蕃茄、牛油果醬,生酮包有天貝嘅麥味,一咬大量牛油果醬湧出😍😍 煙三文魚肉質肥美鮮味,好足料,食落好清新!🔹飲品: 002 ($38) 佢係

🔹The moon 金文畢芝士牛肉漢堡 ($118) [8/10分]
金文畢芝士牛肉漢堡

🔸Galaxy Guardian 煙三文魚牛油果生酮漢堡 ($102) [7.5/10分]
煙三文魚牛油果生酮漢堡

🔹飲品: 002 ($38) [6.5/10分]
佢係由Almomd milk, 牛油果、核桃、甜葉菊製作而成, 飲落好似代餐飲品😂 超濃超飽!

🔸飲品: 003 ($34) [7/10分]
係由matcha, green apple energy drink 製作而成,零咖啡因零糖,飲落好似青汁,好fresh~

餐廳仲有沙律、椰菜花扒、pizza同小食, 值得一試!
2022-06-18
Type of Meal