2022-12-18
好鍾意食拉麵嘅我🍜最近去咗位於旺角嘅樸一拉麵,係一間拉麵小店😍有多款拉麵湯底選擇,款款都好吸引🤩每一碗拉麵都用心製作❤️絕對係食拉麵嘅好地方🍜第一步先選擇喜歡嘅湯底味道🥣湯底選擇有好多🤩有豚骨、醬油、辛辣、魚介、海老、蟹膏,每款都各有特色😍另外仲有期間限定湯底,最近做緊黑松露湯底,夠晒特別😚我同朋友試咗豚骨同辛辣湯底,豚骨湯底用上50斤嘅豬骨熬製,湯底味道香濃😛辛辣湯底用上自家調製辣粉,辣得過癮🌶非常惹味,鍾意食辣嘅朋友唔可以錯過😛之後就揀喜愛嘅配菜🤩每一碗拉麵都會有木耳、蔥、同叉燒🍜另外亦可加埋糖心蛋同紫菜🤩叉燒可以選擇慢煮或厚燒🐷厚燒叉燒厚切2厘米🤩經火炙後令到香味提升,由於係五花腩,相對會有小小肥🐽如果唔鍾意肥就可以揀慢煮叉燒,一共有四片,比較薄身啲,肉質嫩滑😛麵條同樣有兩款選擇,分別係博多(白)同東京(黃) 🍜博多係掛湯力強嘅白幼麵,東京就係滑身啲嘅黃拉麵,之後可以揀返拉麵嘅軟硬度😚我就鍾意硬拉麵😛除咗拉麵之外,餐廳亦有多款小食提供😍好似炸餃子、樸一炸雞、黑松露蝦餅等等,我試咗唐揚魷魚🦑外層炸得香脆,魷魚彈牙有咬口😛