2018-07-27
在我印象中的筲萁灣 東大街 有琳瑯滿目的食店, 每逢星期五、六也頗有人氣。 今晚襯早放工, 和朋友過來行個圈睇下有乜特別餐廳。 行左大半條街只見到呂仔記兩間麵包店、便利店、糖水店和好多茶記。反而行到轉角位見到一間舖仔都幾搶眼, 因為相片同餐牌貼到成間舖都係, 眼到人眼都花。 大熱天時本來十萬個不願意食粥,不過見到店主咁有熱誠介紹食物, 攪到我地都唔好意思 。內面坐位得幾個, 好彩裡面都有微微的冷氣吹到,可能外賣會食得舒服啲。 睇完一輪之後, 點了二款粥及蘿蔔糕第一款先上枱是健康之選 $25 它以兩種不同顏色蕃薯煮成粥, 幾有創意, 但好唔好食要試過至知。 首先紫色已經好吸精, 色澤是絕天然, 無添加。 睇真啲油都唔多滴,粥底不太黏稠, 蕃薯帶出天然甜味同時嚐到微微的薑味, 味道相當有趣, 甜味為主道,我就當佢係蕃薯糖水咁食,健康又美味,推薦! 無理由唔試 沙窩 $33即點即煮, 上枱時粥仲滾到卜卜跳, 加埋三十幾度高溫都幾係野。。。。有錢佬原來係食呢啲, 材料有 以皮蛋煮粥, 皮蛋可以令煮出來的粥底也更加稠和綿滑, 令人相當飽肚。咸味到位, 材料豐富, 不過覺得魚片粒有點格
今晚襯早放工, 和朋友過來行個圈睇下有乜特別餐廳。
睇完一輪之後, 點了二款粥及蘿蔔糕
第一款先上枱是健康之選 [黃金蕃薯、紫心蕃薯粥] $25
首先紫色已經好吸精, 色澤是絕天然, 無添加。
無理由唔試 沙窩 [招牌有錢佬靚粥] $33
有錢佬原來係食呢啲, 材料有 [瑤柱仔、豬骨、 魚片粒、鹹蛋、皮蛋等]
咸味到位, 材料豐富, 不過覺得魚片粒有點格格不入,建意店主可以考慮以花膠取代,
就算貴小小都值得。
加了兩款食物來送粥 [紫菜豬肉鬆、脆瓜] 各$5, 一個字[平]。
蘿蔔糕$18
煎得幾香, 外脆內軟口; 感不會太粉, 吃到條條蘿蔔絲。
個人認為辣椒醬都幾辣下,唔太食得辣的人記得要求將辣椒醬放一邊。
小店主打粥品, 粥品大致上也滿意。
我人較喜歡口感清新的 [雙色蕃薯粥], 沙窩粥份量足、相當抵食。
希望小店繼續努力, 捱過炎夏。