2019-02-22
平時做完GYM後會係荃灣食完野先番屋企,大部分時間都係食快餐或粉麵,由中意食都變到唔想食…咁岩撞正元宵夜,比個藉口自己行遠少少,去到大窩口搵食。由於臨時決定,無時間比我慢慢研究,行行下見到間越式小店,價錢唔算貴,而且見到我中意既越式法包,無道理唔試。晚上9點幾,餐廳人流唔多,較為冷清,所以職員一直企係附近等我地落order,好大壓力..越式咖哩腩飯 $54個牛腩炆得好軟好淋,雖然有人會嫌咁既牛腩無哂口感,但我偏偏就係中意軟淋既牛腩,所以我同朋友都中意。不過個咖哩汁比較水,唔夠杰身,而且偏甜、無唔係好辣,唔夠惹味。越式法包 (大) $40餐廳提供幾款越式法包,但我只鐘情最普通果款。由於即叫即整既關係,朋友幾乎食哂個飯,個法包先到,等到頸都長烘到外脆既法包,夾住札肉、腩肉、肉鬆,加入醃蘿蔔解膩,再配上蔥段同我最愛既芫茜,每一啖都係幸福既滋味~~食到一半既時候,先發現原來法包入面搽左一層蟹膏,但由於其他配料味太重,食落唔會察覺。餐廳價錢唔貴,食物質素唔錯,連水都用檸檬暖水,就知道佢地既用心,值得大家一試。
越式咖哩腩飯 $54
越式法包 (大) $40