2023-01-10
最近去完日本翻黎,但都係對日本既居酒屋念念不忘,於是最近都物色緊香港邊啲居酒屋最有日本風味🇯🇵而今次就黎到位於尖沙咀既HIME IZAKAYA同朋友聚聚🏮。店員有唔少好特別既配搭係店主自己去研發,係其他地方唔會試到🤩有種真係係日本探店既感覺🗾不過對我黎講氣氛都好重要‼️而係呢到我都有種Relax同朋友暢所欲言既感覺👩🏻❤️👩🏻。🐒京唐菜本菇八丁味噌燒💰$68第一款前菜揀左京唐菜本菇八丁味噌燒,原來京唐菜姐係番薯葉🍠食落味道調教得岩岩好,十分開胃。🐒輕井沢軟殻蟹芝士水菜卷💰$138本人好鍾意食軟殻蟹,配搭芒果就食得多,但芝士水菜就真係第一次🧀本身仲怕會好膩,但因為有水菜清爽感中和翻,所以食落軟殻蟹同芝士既搭配有埋水菜既清爽🥒完全可以一件接一件。🐒沖繩腐乳蘆筍文甲魷魚燒💰$98最後嗌多左個配酒小食,見到佢係腐乳咁特別😂就即刻想試下啲出面食唔到既小菜,果然味道層次豐富🦑魷魚亦十分新鮮,比起其他居酒屋既炸物同串燒,我覺得HIME IZAKAYA更值得一試,因為真係食得出店主既用心去研發既成果❤️
🐒京唐菜本菇八丁味噌燒💰$68
🐒輕井沢軟殻蟹芝士水菜卷💰$138