2019-07-01
今晚老公book咗呢間餐廳同我慶祝生日,餐廳係食西餐,環境舒適,燈光亦調校得很柔和,氣氛也營造得幾有情調,非常適合情侶約會。晚市就有dinner set,佢包咗前菜、餐湯、主菜及飲品。前菜方面,我點咗大蝦占米多和煙三文魚黑魚子蛋白沙律。隻蝦都幾巨型,d蝦肉就切粒加上調味醬汁及配料如芝士、洋蔥、菇菌、煙肉、蒜蓉等等。呢度菜十分惹味,大蝦肉質類近龍蝦,十分脆口鮮甜。酸酸甜甜的沙律十分開胃,佢既煙三文魚的肉質燻得比坊間的更嫩滑,亦不會太鹹,亦能品嚐到魚本身的鮮味。沙律醬拌勻蛋白,並灑上珍稀的黑魚子,頓時令這份沙律升價百倍。餐湯點了黑松露菌忌廉湯及龍蝦湯,兩款湯都十分濃郁香滑。打碎的黑松露菌更是先氣奪人,衝擊着味覺及嗅覺。而龍蝦湯則衝著淡淡的酒味,湯低十分鮮,還附上一只小龍蝦。餐包是烘香蒜包,由於烤得十分脆身,宜沾湯食用。主菜點了它的招牌菜德國燒豬手,另點了蒜蓉牛油焗虎蝦配龍蝦汁意粉。隻大虎蝦塗滿蒜蓉同牛油黎焗,非常香口。而意粉以龍蝦汁炆煮,再灑上香草,頗花心思。個燒豬手皮脆肉嫩,好似食燒乳豬咁香口。隻豬手好巨型下。一間小餐廳的食物可以咁高水準,除咗要有個好廚師外,仲要餐廳老闆對菜餚的重視,否
一間小餐廳的食物可以咁高水準,除咗要有個好廚師外,仲要餐廳老闆對菜餚的重視,否則在此香港地,要應付昂貴舖租,又要唔影響到食物的質量,冇心絕對做唔到,真的要支持這些高質小店。