2017-06-02
近排,我同男朋友食飯,都會特登搵啲小店嚟食!因為我地覺得,食物質素固然重要,但有冇心去煮,其實都係一個重要因素。餐廳唔大,位置都唔算靚,可以話有啲偏僻,不過見客人絡繹不絕,証明佢係有啲實力先可以撐得住。一入到去,會見到呢到有個自助bra, 無限refill醃蘿蔔同醃青椒!雖然呢兩樣我都唔食,不過睇得出老闆真係有用個心經營嘢食種類唔算多,好似譚仔咁,先㨂要咩米線,再揀配料。男朋友叫咗呢個干撈桂林米粉,第一冷食干撈,味道唔太差!男朋友最鍾意佢個鹵五花肉,入味得嚟唔會韌。不過我個人始終喜歡有湯嘅米線,見呢個柳州螺絲粉個名咁特別,所以就叫黎試吓。口感同米線差不多,都係好滑身。配料方面,最鍾意食五香牛腩,炆得好腍,應該真係落過功夫煮,唔錯另外呢到有我番大陸最鍾意飲嘅天地壹號,係香港唔係到到有,難到呢到有,所以都叫咗罐享受吓。呢啲用心經營小店其實係香港真係愈嚟愈少,作為一個土生土長嘅香港人,真係唔想見到佢地比大財團一個一個咁食晒,所以有時間去幫襯吓,除咗支持佢地嘅用心外,都可以令一啲唔係主流嘅美食可以流傳落去
嘢食種類唔算多,好似譚仔咁,先㨂要咩米線,再揀配料。