2018-12-27
天氣稍微轉涼就會想打邊爐。一開lift門,陣陣麻辣味撲鼻。餐廳裝潢雅緻,環境及擺設都充滿中式風情,如果一大班人仲有獨立間格,私隱度甚高。未點餐,檯上已經預備8款前菜小食,等湯滾前慢慢食。每人一條圍巾以防亂髒衣服,好細心竹蔗茅根水甜度適中,清熱解毒,打邊爐唔少得。調味料區勁多選擇,眼花撩亂。由於朋友唔食得辣,揀左養生野生菌湯,菇味十足且健康。而我就食重慶麻辣,菜油雖然健康d,但揀了相對濃味既牛油底,麻麻辣辣刺激味蕾,愈食愈起勁其中桂花魚片肉質精瑩剔透,完全無骨刺,新鮮且脆滑手打出黎既芫茜豬肉丸果然夠彈牙,馬蹄、芹菜等材料混合更添爽口韮菜水餃皮薄餡靚手切肥牛頸脊肉質鮮嫩,牛味濃郁。鮮黑毛肚口感煙靭。酥炸響鈴豆味十足,很酥脆。雜菜籃及窩筍片色澤翠綠,食材都很新鮮!
未點餐,檯上已經預備8款前菜小食,等湯滾前慢慢食。每人一條圍巾以防亂髒衣服,好細心竹蔗茅根水甜度適中,清熱解毒,打邊爐唔少得。 調味料區勁多選擇,眼花撩亂。
其中桂花魚片肉質精瑩剔透,完全無骨刺,新鮮且脆滑 手打出黎既芫茜豬肉丸果然夠彈牙,馬蹄、芹菜等材料混合更添爽口 韮菜水餃皮薄餡靚 手切肥牛頸脊肉質鮮嫩,牛味濃郁。 鮮黑毛肚口感煙靭。 酥炸響鈴豆味十足,很酥脆。 雜菜籃及窩筍片色澤翠綠,食材都很新鮮!