2011-02-17
猛龍過江,但這隻過江雞看來卻是營養不良。說真的,自從台灣之行後,一直念念不忘豪大大。早聞豪大大黎左香港,但質素和台灣無得比。唔知係咪因為名牌效應,旺角點經常有人龍,我真係無心機去排。早排從老婆口中得知荃灣竟然開左豪大大的分店,今日去完醫院,去了路德圍搵食,竟然俾我撞到佢,唔駛諗,就用自己感覺去試下有何分別。試業期間,只能獨沽一味要雞排,其他雞類全部暫不供應。我反而覺得咁先正常,還記得台灣總店,只賣雞扒,香港兼賣雞翼雞腿薯條,是入鄉隨俗?還是總店的新意思?雞排炸得唔算快,形成人龍排隊,感覺有點造勢,當然即炸總是吸引,但看來香港人手仲未係好純熟。我排第三,等了三分鐘,$25一塊大雞排終於到我手,俾錢時留意到新張期可以加$8多杯冬瓜茶,也正奇怪何來會有飲品。之後先發覺,原來豪大大係同歇腳亭同一間鋪的!豪大大俾錢,歇腳亭拎野飲,睇黎,係歇腳亭的特許經營。店員係俾錢時會問你要唔要辣,我話要,原來是把辣粉灑上雞排。有如一個人面咁大面積的雞排,一拎上手卻覺得削了點。咬下去,失望。不是說不好味,但卻不是台灣吃到的味道。雞排太瘦太薄太乾,一點都不juicy,沒錯,我在台灣吃到的,真的非常juicy!台灣
雞排太瘦太薄太乾,一點都不juicy,沒錯,我在台灣吃到的,真的非常juicy!台灣那一塊,咬一啖,雞汁都流出黎,令人回味。香港唯一可取,可能係算炸得香口不太油吧。
平心而論,這件港版豪大大雞排,雖然貴了點,但確比香港大部份小食店那萬年油炸出黎的雞排好,但如果你以尋找台灣味道的心情去試,你應該會很失望。
豪大大,跟歇腳亭一樣,都是在台灣那邊的好。