2020-03-24
其實好少去齋舖食齋,因為覺得好油,啲食物又差不多味,蓬瀛仙館係少數我覺得無呢個問題嘅。是日同一班同事出黎食下齋,餐牌有好多套餐揀,但我地有個相當嘴刁嘅同事,覺得套餐太平凡而決定散點,叫夠八款好意頭。餸未到就梗係要食粥先,呢度個粥真係超正,有果皮香,又綿又滑,真係明火白粥,不是粥舖啲撞水粥,太好味,未有餸都食左三碗。齋滷味呢個好平凡,無乜特別話好唔好味,酸酸地咁樣。脆皮炸春卷十分香脆,入面一絲絲蔬菜好好味。香煎腐皮卷腐皮有咬口,入面的蔬菜好juicy。酥炸荔芋卷呢樣十分好食!炸得香脆又唔油,咬落一啖啖芋頭,好綿,同芋頭魚異曲同工,但呢個一口一件更方便食。豉椒生根同事話想食生根,問店員有咩推介就點左呢款,豉椒幾惹味,生根吸哂啲汁好味。羅漢會上素雜菇同馬碲好好味,蠔油汁夠入味。百合黃耳花枝炒蜜豆呢味淡淡地,白色一塊塊個啲係素花枝,食落爽口好得意。雪菜三絲炆米最後仲有碟炒米粉,同羅漢上素啲料差不多,多了雪菜,鹹鹹地炒得幾好味噃。好飽好飽,樣樣都好味,碟豉也算大,抵食!
餸未到就梗係要食粥先,呢度個粥真係超正,有果皮香,又綿又滑,真係明火白粥,不是粥舖啲撞水粥,太好味,未有餸都食左三碗。 齋滷味
呢個好平凡,無乜特別話好唔好味,酸酸地咁樣。
脆皮炸春卷
十分香脆,入面一絲絲蔬菜好好味。
香煎腐皮卷
腐皮有咬口,入面的蔬菜好juicy。
酥炸荔芋卷
豉椒生根
羅漢會上素
雜菇同馬碲好好味,蠔油汁夠入味。
百合黃耳花枝炒蜜豆
呢味淡淡地,白色一塊塊個啲係素花枝,食落爽口好得意。
雪菜三絲炆米
好飽好飽,樣樣都好味,碟豉也算大,抵食!