2021-05-21 1090 views
之前屋企人食過佢哋嘅鐵板燒,因為話個二人同行好抵食,睇過佢哋嘅相又真係好豐富,於是決定同gf試下佢哋嘅omakase。未食之前見佢哋開係利園,心諗都算係一個高檔嘅位置,本來有啲期待。坐低叫咗$1380嘅餐,兩杯梅酒。梅酒就已經好一般。食咗兩碟頭盤,都覺得ok。開始食刺身喇,一上抬就嚇一跳,雖然知道你係一人價錢,但碟刺身好似200Lunch set咁。。。 啲刺身細細件仲要擺埋晒係碟仔度一齊上。。。我心諗都算啦,始終價錢係平,我gf 已經開始有嘢講 之後開始食壽司啦,食到唔知第二件定第三件,個侍應突然喺後面上咗碟熟食上來,我即刻O咗咀啦,如是者,繼續一邊食壽司,佢就一邊上熟食,咁樣嘅omakase我都係第一次見識到我心諗係咪趕住落場?點解一個omakase 做到好似lunch set咁,仲要係依個位置嘅日本餐廳。之後講返食物質素,個師傅手藝固然食唔出,d壽司只係一舊魚生放喺舊飯度,飯無特別,醬油,料理方式都無特別,同我去食迴轉壽司係無分別嘅,分別在件魚生有上埋醬油個head chef 無交流都算,全程只係專心對住一個日本客,可能因為佢叫a la carte?所以要特別招呼?個head c
坐低叫咗$1380嘅餐,兩杯梅酒。梅酒就已經好一般。
我心諗都算啦,始終價錢係平,我gf 已經開始有嘢講

個head chef 無交流都算,全程只係專心對住一個日本客,可能因為佢叫a la carte?所以要特別招呼?個head chef全程同佢飲sake,我哋只係隨便上完件壽司,講下依件係咩嚟嘅。如果食物服務質素都ok,我本來都唔介意,但係如果你要做到咁將貨就價,連基本omakase 嘅水平都達唔到,不如就做返正價,維持返應有嘅水準仲好啦,浪費咗依個咁好嘅位置。
2021-05-16
$1000 (Lunch)