2005-04-02
從上夜校得知今次介紹既有冷氣既大排檔位置,座落係全港造價最貴的綜合大樓(包括圖書館/室內運動場/熟食巿場/政府部門辦事處等等) 內,當然要遊一遊丫。星期一還是假期,約左班網友行八仙嶺,其實該朝早天氣不太好,但有理冇理出左去先算,預左屋企唔叫我起身,便自己攪掂,幸好還不太遲,九點半便到達,行左round之後,便在一間粥舖落腳,順便做下“柱男”。叫左豬紅艇仔粥及炸兩,炸兩未淋曬,除左豉油外,其他醬料都係自由式;至於粥,都算係幾多料同埋正宗,有一樣好怪,就係食到底都好熱,不知係落左油,還是隻碗預先整熱左。向來不喜歡遲到既我,用左15 分鐘,匆匆忙忙完成早餐,然後飛咁快去等候的地方,事後得知他們原來也是在同一層食早餐,佢地又見唔到我,我又見唔到佢地,是鬼um 食,還是有緣無份呢?