2022-08-20
📌 家嫂一家大小 - 尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心3樓🗓(20/8) 星期六 ⏰ 中午12:45左右 💈特式:今朝睇Youtube見到有人介紹呢間店,睇片覺得d食材好高質抵食,就決定即時自費去幫大家實測下。去到因為冇book位,當時又full晒,正想離開之際職員剛剛收到電話有人cancel booking,所以我就順利入座了✌🏻。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:間舖本身有火鍋任食同點心任食,今次就先試左火鍋任食先,佢地係會跟住一個流程咁上菜,首先係小食>刺身>炸物>雞煲>海鮮火鍋,除咗刺身係一次性,其他野都係無限任食,實証過真係樣樣野都好好食,等我逐一講吓味道先......(一次性)刺身拼盤🐟🦐 - 刺身佢只係一次性,真係可惜,因為佢d刺身質素絕對蠃晒香港大部份日式放題店成條街;粒元貝刺身厚到成舊麥樂雞咁,仲要甜到一個點;甜蝦/三文魚/北寄貝都係高水準;吞拿魚腩油脂好足,不過美中不足就有少少筋;另外唔知點解仲有個蕃茄🍅刺身???(任食)小食/炸物 - 包括有皮蛋/螺肉沙律/清酒煮蜆/炸蝦多士/紅糖糍粑/炸唔知咩蔬菜,除咗個炸唔知咩蔬菜係普通d之外,其他
🗓(20/8) 星期六 ⏰ 中午12:45左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
(任食)小食/炸物 - 包括有皮蛋/螺肉沙律/清酒煮蜆/炸蝦多士/紅糖糍粑/炸唔知咩蔬菜,除咗個炸唔知咩蔬菜係普通d之外,其他野都超高質,直頭有高級餐廳/酒店咁嘅級數,呢度唔逐一講喇,你地自己去試啦......
(任食)雞煲🐔 - 佢個雞煲雖然就唔算好高質,但都係合格以上,佢個雞煲入面會有埋蜆同豬皮,d蜆大隻又無沙仲要索晒d雞煲醬,勁好味;豬皮就煮得夠淋又索汁。
(任食)海鮮🦐🦀🦑拼盤/火鍋配料 - 湯底叫咗個魚湯鍋,一啲都唔腥仲有好重海鮮味,入面本身仲有好多魚肚,食到最尾索晒魚湯,勁正。
另外佢個海鮮拼盤都係任食,我無講錯/你無聽錯,佢包括鮑魚/生蠔/珊瑚蚌/鮮蝦/大蜆都係任追加;
另外佢仲有其他火鍋配料,包括牛肉🐮/手打丸/水餃/黑白腐竹/炸魚皮都可以任食,但質素就已經比海鮮比下去了。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 飲品佢有自家製嘅角色特飲同涼茶,仲有其他罐裝飲品,同紅白酒任飲。我就淨係試咗佢大部份嘅自家製特飲,講真,好多都怪怪的,一陣藥材味,係竹蔗茅根比較正常d。
🍽環境:餐廳環境好大好舒服,睇落好新淨企理,枱與枱之間空間好大,張凳係類似梳化咁嘅凳,坐幾耐都係咁舒服,直頭坐到唔願走。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:職員服務好好,好有禮貌去介紹個餐牌,上菜收碟速度好快,加水碗碟等等都自動自覺,服務仲好過好多酒店西餐廳。
💰💸價錢:2個人total $612埋單,看似唔係好平,但你計返食物嘅質素/份量/環境/服務,我反而覺得好抵食,起碼好過去食一d酒店自助餐食到一肚氣,仲要貴過呢個價。
🐲💬總結:我肯定我會再嚟幫襯,同埋應該會介紹朋友嚟食好野,我仲見到佢有好多好靚嘅包廂,我就即刻就諗起我個好兄弟就嚟生日,就安排嚟呢度再食一次啦。
推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️