2022-08-05 1784 views
個人其實有少少抗拒食飯盒,總覺得好頹好慘,而且香港啲飯盒質素又…… 唉!之後出嚟做嘢接觸到日本飯盒(便當),印象改觀咗好多,原來便當可以咁精緻又好味 。今日嚟到百芳池上,更令我愛上台式便當。台灣便當,配菜豐富,主菜惹味,配搭有葷有素,色香味全。搞到我去咗兩次,就係想再試多啲。鹽酥雞講起台灣小食,點少得鹽酥雞呢!池上嘅鹽酥雞,皮脆肉嫰。以炸雞嚟講,好食過好多炸雞專賣店。如果佢可以加多啲調味粉同九層塔就完美喇!小食拼盤 拼盤有台式香腸、炸花枝丸、鹽酥雞。講真冇乜驚喜,而且價錢唔平,下次只點鹽酥雞就可以喇!控肉便當 控肉便當其實就係原條豬腩肉。 望落去好肥膩,但食落去竟然係肥而不膩。腩肉鹵得入味,入口即化原條食超爽!而每個便當都配半隻鹵水蛋、粉絲、粟米粒、鹹菜、椰菜,味道豐富,顏色艷麗,色香味全。豬扒便當 呢款係店入面嘅招牌便當,同控肉便當並列王牌。可見地位超然。豬扒係厚切裹脆漿酥炸,肉汁被鎖住,所以皮脆肉嫰,肉質鬆化又爆汁。雖然冇醬汁,但非常餸飯。配清爽配菜,真係百吃不厭。紅燒牛肉麵(麻辣)終於……終於……終於食到真正台灣味道喇!原來之前响台灣食嘅紅燒牛肉麵,係麻辣湯底嚟,唔怪之得,食極
。今日嚟到百芳池上,更令我愛上台式便當

鹽酥雞

小食拼盤

控肉便當
。腩肉鹵得入味,入口即化原條食超爽!

豬扒便當
呢款係店入面嘅招牌便當,同控肉便當並列王牌
。可見地位超然
。配清爽配菜,真係百吃不厭。

紅燒牛肉麵(麻辣)
終於……終於……終於食到真正台灣味道喇!
原來之前响台灣食嘅紅燒牛肉麵,係麻辣湯底嚟,唔怪之得,食極香港啲紅燒牛肉麵都唔似啦!😅 講返,個湯底好香濃,麻辣中帶點點甜味
。我揀咗牛筋腩,肉味濃啲,牛腩鹵得入味,加埋牛丸,紅蘿白,口感又再豐富啲有層次啲。麵條係直乾麵,粗幼適中,口感偏軟。

因為店內地方唔大,如果想嚟食最好避開啲繁忙時間。平日7點半後,星期六12點半前嚟就最好喇!