2016-04-07
我們是火鍋愛好者, 所以決定去試下一間好有特色既火鍋店. 餐廳座落人流不多的細型商場! 看看四周, 整個商場只有幾間餐廳. 我們去的是位於一樓那間.餐廳分別有兩個鋪位, 一邊較細但光猛, 一邊較大但幽暗. 強烈既對比, 鐘意去邊度就各有喜好, 而我地冇咩所謂, 有位坐就得果種, 所以好快就有位. 最後, 安排坐係bar枱位置.餐廳有幾種主題食物, 有芝士的, 有麻辣的, 我地因為唔想太重口味, 但係又想食一些濃味既湯底, 所以叫左龍蝦湯底, 一個配肩胛肥牛, 一個配廣島蠔. 食物好快到了. 先講龍蝦湯底肩胛肥牛鍋, 湯底好濃郁龍蝦味, 幾香, 有少少creamy感覺, 少少似西式龍蝦湯咁, 收貨! 成個火鍋套餐是一人份量, 肥牛大約有6,7片, 由於是肩胛部位, 吃落口感及牛味都不錯. 跟餐送了一個手打烏冬, 彈牙的, 一些一些放入龍蝦湯底裡吃更正!至於廣島蠔, 有3 隻, size有2,3,吋大吧, 因為不是新鮮生蠔, 所以味道都是跟普通火鍋生蠔一樣. 火鍋本身裡面有菜, 金菇, 豆腐, 蘿蔔條, 粟米, 冬菇, 日式魚蛋(平時吃拉面成日見到的), 其實對於我來說份量是足夠的.但見到
其實他們湯底有11款咁多, 每次試一款我都可以次次食唔同口味, 依樣我係幾鐘意既, 如果唔想食普通火鍋, 可以叫雞鍋, 都係一人份量既, 咁樣真係方便到唔同人,唔同口味,叫唔同野食, 大家開心唔使爭!
水準幾高, 下次會再來食!!