2022-02-19
1935 views
上環生記由細食到大,個人其中一個早餐必食之選,港島區真係諗唔到有邊一間可以同佢相提並論、九龍區可能有旺角嘅妹記,但係自從太子仔接手之後出品未能穩定,佐敦和味、新興 我個人覺得都唔係佢手腳。生記有幾間,我全部去過晒,我覺得一定要去老店,鰂魚涌分店、旺角分店都唔係嗰回事一去到,靈魂人物「芬姐」會招呼你,跟住問你食乜嘢然後落單,佢哋嘅文化同九記一樣唔需要入單全部靠記性,呢個要牛肉肉丸粥食稀粥,嗰個要及第食「結」,另一個又要魚腩魚骨加份酒,唔係講笑真係好難記,總之靈魂人物喺度你嗰日食完嘢之後成個人都會精神晒,你入到去實驗完你就知道我講咩啦,是充滿正能量我好鍾意入邊樣樣都好食,比較特別嘅就係魚鮫、魚卜需要特別預訂,豬心亦都係佢最靚,未有疫情之前,我仲會痴線度生魚片鋪面,正所謂朝食薑晚食蘿蔔,啖啖魚肉配上薑蔥豉油少少辣椒油,真係食到我反👀價錢實惠,但係我比較痴線,我可以叫到大約$100 一碗,我嗰碗會有魚鮫、魚卜、魚腩、魚骨、牛肉肉丸,鯪魚球加兩份酒食「結」(笑)