2016-04-28
放工後接埋女朋友去黃金買野,行完之後見就尼8點都未食飯,就近近地去左正宗上海生煎皇食啦。其實一向都有食開旺角果間,都覺得佢啲野做得唔錯,可惜今日係深水埗依一餐,除左招牌包點外,其餘都大失所望,究竟係唔同師傅既問題,定係除左招牌菜之外,其餘既都不值得一試呢?!先講下食左咩先啦,尼得食間店,梗係要食佢既生煎包啦~ 佢地既生煎包都真係不愧係生煎皇,皮薄多汁,外脆內軟,唔會因為煎過而滿口油,肉既SIZE適中,唔會太大而覺膩,但又唔會太細而好似冇咩肉食咁~ 不過講咁耐,其實重點都係佢可以保留住佢既肉汁,真係多汁都會噴汁架!!! 唔好睇佢上台果時扁扁地,個樣好似冇咩特別就大啖咬落去,其實佢入面充滿肉汁,一唔小心仲會噴到對面添(我件裇衫就係咁中左招 =.=") 所以建議大家都係小心D食好~之後就食左蟹粉小籠包。其實依間店既包點真係做得幾出色,同生煎包一樣,佢既小籠包都一樣係皮薄多汁,所以都要小心食,以防噴汁。今次我地第一次食蟹粉小籠包,果然冇令我地失望,蟹味好濃,咬開左仲見到入面既餡有一絲絲蟹肉,份量雖然唔係話好多,但至少係可以見到落堅料去整既,雖然價錢比普通小籠包貴一倍,但總算貴得有道理。好可惜佢
之後就食左蟹粉小籠包。其實依間店既包點真係做得幾出色,同生煎包一樣,佢既小籠包都一樣係皮薄多汁,所以都要小心食,以防噴汁。 今次我地第一次食蟹粉小籠包,果然冇令我地失望,蟹味好濃,咬開左仲見到入面既餡有一絲絲蟹肉,份量雖然唔係話好多,但至少係可以見到落堅料去整既,雖然價錢比普通小籠包貴一倍,但總算貴得有道理。
好可惜佢其他食物就令我地好失望啦。前菜我地叫左青瓜海蜇同川味無骨鳳爪,先講青瓜海蜇,其實我本人原意係想食海蜇既,但一上到尼,依~咁少海蜇既,再夾條尼食,冇味架喎~ 雖然成堆蒜頭鋪左係面,但條海蜇一D味都冇,真係有D失望。好在佢D青瓜都幾爽脆清甜,選料都唔錯,算係不過不失啦~ 不過低處未算低,個川味無骨鳳爪至係真正冇味冇道,其實本身唔太知川味即係咩,不過同個"川"字有關,理論上都估佢係辣既~ 點知一食,唔好講話辣,直頭好似食緊白焯鳳爪咁,咩味都冇,而且因為佢用左炸過既鳳爪尼做(即係類似 酒樓點心果D),所以我女友形容佢為攤凍左既豉汁鳳爪走豉汁 XD 大家不妨自行腦補下係咩味道 (咪就係冇味囉 =.=") 主食就叫左個芝麻醬五絲冷麵,芝麻醬落得幾重手,所以唔會有唔夠味既情況,而且配料都幾足,不過今次就到個麵出事啦! 個麵份量其實幾多,不過好乾,乾到撈埋醬汁都仲係覺得佢好難吞,加上麵質唔彈牙,仲有少少削,所以依個都係NO GOOD! 最後仲叫左個酸辣湯,個湯其實幾足料,有好多荀啊木耳啊肉絲啊果D,不過就略嫌太"杰"同唔夠辣,得個酸字,但總算比上面3款好~ 總括尼講,正宗上海生煎皇除左包點,其他菜色都好一般,如果大家有意去食,建議大家都係主攻包點就好啦~