2018-12-30 78 views
麻辣火鍋對香港人黎講一啲都唔陌生,通街都有。但真正能夠食到重慶風味嘅麻辣火鍋又有幾多間呢?今日黎到尖沙咀,路過見到洪鼎,佢以重慶名勝洪崖洞嘅老火鍋為特色,見到馬上就入去試下!先講湯底,重慶火鍋最出名當然係麻辣,除左麻辣火鍋依到亦都有提供唔同特色口味湯底。依到嘅服務非常細心,店員會推介唔同嘅湯底,講解佢嘅特色比食客。今次我地就試左中麻辣加松茸野菌鴛鴦鍋。另外依到亦附有圍裙同USB充電口,非常週到點完菜,店員首先介紹重慶風味嘅醬料,以油為基底,加上蔥、蒜等等嘅佐料配搭,可以解辣,另外亦有一個網格將食物沾到過多嘅油隔出。當然依個只係示範,亦都可以係醬料吧自己配搭。我就直接用左示範醬料,效果非常好!上左湯底,店員亦都會重新講多次湯底嘅食法。野菌湯嘅松茸係分開上,可以隨自己喜好落。野菌湯非常濃郁,直接飲都非常好味。亦都好適合煮味道較嘅清食材,例如蔬菜。先飲一碗野菌湯非暖胃。麻辣湯底嘅辣度適中,自問食得辣嘅可以直接挑戰大辣。辣椒花椒充足之餘亦有重慶風味嘅香氣,曾經去過重慶旅行嘅我係依到重拾到當時嘅感覺!麻辣鍋煮肉類鵝腸等等就最好不過。到食物,我地點左駝鳥肉、伸腿瘦鵝腸、羊肉片、五色小籠包、鮮蝦滑、

松茸湯

到食物,我地點左駝鳥肉、伸腿瘦鵝腸、羊肉片、五色小籠包、鮮蝦滑、豬腦、小麵、娃娃菜同紅糖繽紛冰粉。每份都約有兩人份量。
豬腦

第一次食駝鳥肉,肉唔會太碎。駝鳥肉同麻辣鍋好合襯,而且店員都會教我地點煮,效果好好。
駝鳥肉
鵝腸就係今次我最欣賞嘅,店員話依到最出名嘅其中一樣就係鵝腸,鵝腸大條肥厚。店員教我地係湯來回浸10下左右就係最好嘅效果。同一般嘅鵝腸唔同,唔係完全扭摺,而係有啲摺有啲直嘅,口感爽口彈牙而唔會韌,有麻辣香味而又不失鵝腸鮮味。
鵝腸
鵝腸
羊肉片嫩滑,係麻辣鍋輕輕一焯,鮮味、辣味同羊肉味道互相輝映。而且唔會有好重羶味,唔啱羊肉嘅朋友都可以一試!
羊肉
五色小籠包當然包含五種唔同嘅口味啦,即使係滾熱嘅湯底煮都唔會煮穿包皮,但同時皮薄餡靚。我最欣賞嘅係黑色嘅松露口味,用松茸湯煮簡直一絕!
五色小籠包
蝦滑方面亦係出乎預料地好,蝦膠彈牙同時亦陷有鮮蝦肉,口感同鮮味之中取得平衡,愈食愈吸引。而且份量比想像中要多,非常值得。
蝦滑
小麵爽口彈牙,吸滿麻辣湯味道,非常好食。唔想太辣可以先用清湯煮好再浸麻辣湯。
小麵
最後係冰粉,作為重慶街頭小食緊係要試下!冰粉配料豐富,係麻辣湯大飽一餐後用黎滋潤解辣就最好不過。
冰粉
2018-12-27
$400 (Dinner)
  • 鵝腸
  • 蝦滑