2018-12-30
麻辣火鍋對香港人黎講一啲都唔陌生,通街都有。但真正能夠食到重慶風味嘅麻辣火鍋又有幾多間呢?今日黎到尖沙咀,路過見到洪鼎,佢以重慶名勝洪崖洞嘅老火鍋為特色,見到馬上就入去試下!先講湯底,重慶火鍋最出名當然係麻辣,除左麻辣火鍋依到亦都有提供唔同特色口味湯底。依到嘅服務非常細心,店員會推介唔同嘅湯底,講解佢嘅特色比食客。今次我地就試左中麻辣加松茸野菌鴛鴦鍋。另外依到亦附有圍裙同USB充電口,非常週到點完菜,店員首先介紹重慶風味嘅醬料,以油為基底,加上蔥、蒜等等嘅佐料配搭,可以解辣,另外亦有一個網格將食物沾到過多嘅油隔出。當然依個只係示範,亦都可以係醬料吧自己配搭。我就直接用左示範醬料,效果非常好!上左湯底,店員亦都會重新講多次湯底嘅食法。野菌湯嘅松茸係分開上,可以隨自己喜好落。野菌湯非常濃郁,直接飲都非常好味。亦都好適合煮味道較嘅清食材,例如蔬菜。先飲一碗野菌湯非暖胃。麻辣湯底嘅辣度適中,自問食得辣嘅可以直接挑戰大辣。辣椒花椒充足之餘亦有重慶風味嘅香氣,曾經去過重慶旅行嘅我係依到重拾到當時嘅感覺!麻辣鍋煮肉類鵝腸等等就最好不過。到食物,我地點左駝鳥肉、伸腿瘦鵝腸、羊肉片、五色小籠包、鮮蝦滑、
到食物,我地點左駝鳥肉、伸腿瘦鵝腸、羊肉片、五色小籠包、鮮蝦滑、豬腦、小麵、娃娃菜同紅糖繽紛冰粉。每份都約有兩人份量。
第一次食駝鳥肉,肉唔會太碎。駝鳥肉同麻辣鍋好合襯,而且店員都會教我地點煮,效果好好。