喂!開飯啦! 無意中係雜誌見倒介紹長沙灣變型記嘅hot topic,於是決定去10年冇去過嘅長沙灣走走,區內實在同以往分別好大,從前常去嘅茶餐廳,屋村都冇晒,於是行呀行,褔榮街,保安道,昌華街...最終揀咗順寧道呢間整潔得嚟又有溫暖感覺嘅Choo Choo落腳。雖然店外係一些車房,中醫館,好老區嘅感覺,但走進店內完全被燈泡做嘅招牌,大電視,火車卡箱擺設所吸引,燈泡招牌好有我喜歡嘅美國電影Chicago feel,而大電視更不斷播住世界各地嘅風景,令我心情更加relax,不其然口中哼起家駒嘅早班火車...我太興奮啦由於已經6點45分,大部份枱都坐滿,所以我同2個朋友就揀咗近入口嘅4人枱坐底。枱上放往薰衣草擺設同藍色燭臺,竟然同我去Parah 買返嚟收藏嘅燭臺一模一樣,真識貨仲未興奮完突然從隔離枱傳來咩野咁香...於是問問服務員,原來係非洲雞配椰香汁同黑松露蜆肉糙米飯,令我食慾大增,馬上睇吓食咩先。由於友人唔食雞同蜆,所以剛才問嘅兩個菜式今次都唔叫得(有啲失望,唯有下次有機會再嚟食)。我哋叫咗慢煮三文魚柳,鴨胸沙律配柚子黑醋沙律,鮮茄豬頸肉,夏威夷pizza, 蒜香軟殼蟹墨汁麵,啤酒炸石

仲未興奮完突然從隔離枱傳來咩野咁香...於是問問服務員,原來係非洲雞配椰香汁同黑松露蜆肉糙米飯,令我食慾大增,馬上睇吓食咩先。由於友人唔食雞同蜆,所以剛才問嘅兩個菜式今次都唔叫得(有啲失望,唯有下次有機會再嚟食)。我哋叫咗慢煮三文魚柳,鴨胸沙律配柚子黑醋沙律,鮮茄豬頸肉,夏威夷pizza, 蒜香軟殼蟹墨汁麵,啤酒炸石班柳配格格薯。 先嚟係鴨胸沙律,鴨肉可能煮得耐咗啲,但個汁做得唔錯,鮮茄豬頸肉都好醒胃。到慢煮三文魚,我自己都試煮過,好易over cook,但呢碟真係煮得啱啱好,肉好juicy呀! 夏威夷pizza一到周圍都香噴噴,好正! 原本我唸住食蒜香軟殼蟹墨汁麵時會好漏,點知chef落咗辣椒落去煮,完全一啲漏都唔覺,仲更惹味添
,最後一度啤酒炸石班柳格格薯,石班柳又鮮甜又軟滑,完全唔似炸出嚟,仲好有我去澳洲食過嘅嗰種風味。
最後,我哋再試埋甜品Scenery in glass嘅奶凍,有酒味,又有甜酸味,好特別。聽服務員講食店開咗一個幾月,遲啲chef仲有新菜上menu添, 食完呢餐飯,我真係食得出年輕店主們嘅心思,期待下次再嚟試試非洲雞同糙米飯

鴨胸柚子黑醋汁沙律
鮮茄豬頸肉
慢煮三文魚柳配法式芥末醬
夏威夷pizza
蒜香軟殼蟹墨汁麵
啤酒炸石班魚格格薯
Scenery in glass
2015-11-21
$300 (Dinner)
慢煮三文魚柳配法式芥末醬
夏威夷pizza
蒜香軟殼蟹墨汁麵
啤酒炸石班魚格格薯
Scenery in glass
  • 慢煮三文魚,啤酒炸石班魚格格薯,蒜香軟殼蟹墨汁麵