2021-07-22
已經係第2次幫襯神石燒,之前食既係將軍澳新店,感覺良好,今日出來油麻地諗唔到食乜時,決定再幫襯。入店後先在自動售票機購買想食既套餐(唔明會有店員幫忙),入座後便可以到自助任食區拎飯、沙律等食物。全部乾淨企理,醬汁都可以自由配搭,鍾意食幾多就拎幾多。座位有幾款調味料之前試過單點套餐,今次豪少少叫左個日本A5佐賀和牛二人餐。套餐包括:日本A5佐賀黑毛和牛100g、美國黑安格斯牛膈肌200g、美國極黑豚200g、美國頂級羊扒120g、北海道珍寶帶子2粒、日式清酒煮蜆🔸日本A5佐賀黑毛和牛100g切成薄片,容易熟,入口油脂較豐富和香。🔸美國黑安格斯牛膈肌200g有日本和牛,當然唔少得美國牛!黑安格斯牛味較重,肉質較和牛紮實,加上厚切關係口感較好。🔸美國極黑豚200g豬肉絕對有驚喜!肉質比想像中嫩滑、入口而且帶有甜味,脂肪比例都唔錯。🔸美國頂級羊扒120g本身唔太好羊,所以不太懂評價。羊膻味不重,肉質都算嫩滑,但如果好鍾意羊膻味的可能會覺得失望。🔸北海道珍寶帶子2粒帶子正常無太大特別,只需在石板上燒一燒,已經可以食,唔會容易燒到韌。🔸日式清酒煮蜆湯底有好明顯的洋蔥甜味,應該用了大量洋蔥一起煮,蜆
全部乾淨企理,醬汁都可以自由配搭,鍾意食幾多就拎幾多。
座位有幾款調味料
之前試過單點套餐,今次豪少少叫左個日本A5佐賀和牛二人餐。
🔸日本A5佐賀黑毛和牛100g
切成薄片,容易熟,入口油脂較豐富和香。
🔸美國黑安格斯牛膈肌200g
🔸美國極黑豚200g
🔸美國頂級羊扒120g
🔸北海道珍寶帶子2粒
🔸日式清酒煮蜆
湯底有好明顯的洋蔥甜味,應該用了大量洋蔥一起煮,蜆肉尺寸正常,也飲到蜆的清甜。
二人餐份量比想像多,加上有沙律白飯任食,絕對食得飽。