2023-12-02
作為無貝不歡的吃貨,被朋友的海鮮相燒到🔥一於嚟個磯燒海鮮盛宴啦位於銅鑼灣的高質居酒屋🎎磯野水產選用日本海產每日新鮮空運到港,場中間更設置小型浜燒檯以縮短上菜時間,務求讓食客能夠第一時間品嚐到菜式,而且設有吧枱位置可以近距離欣賞師傅手藝。裝修亦充滿日本居酒屋風格,放滿酒樽、日本風掛布,臨近聖誕,仲佈置了很多聖誕裝飾,非常有心思! ▫️前菜:蔬菜棒配鯷魚醬$34鯷魚醬由多春魚同沙甸魚醬混合而成,明明兩者獨立時 我是拒絕放入口的,但mix埋一齊味道鹹鹹哋,配合埋清爽嘅蔬菜棒🥕點嚟食,又覺得幾好味啵▫️鹽麴五花腩 $68/2串大推!平時唔喜歡食五花腩嘅我, 竟然想encore,五花腩燒得非常非常香,燒起即食完全無油膩感覺▫️鹽燒白鱔串燒 $88/2串白鱔肉厚有彈性,燒到有少少脆邊,食到鱔魚既鮮味▫️自家製免治雞肉棒 $58/串雞肉棒裡面加入左軟骨🍗食落口感不錯,配埋月見汁,令到雞肉滑滑的有蛋香▫️鹽燒時令鮮魚$688今次選用鹽燒嘅方法去烹調伊佐木🐟油脂分佈充足,皮香肉嫩,亦唔算多骨,鹹味恰到好處,魚油香配埋淡豉油同檸檬汁,更提昇風味!▫️兵燒貝類盛合 2人前 $698店員燒食材前都會逐一介紹,讓客人先了解
▫️前菜:蔬菜棒配鯷魚醬$34
▫️鹽麴五花腩 $68/2串
▫️鹽燒白鱔串燒 $88/2串
白鱔肉厚有彈性,燒到有少少脆邊,食到鱔魚既鮮味
▫️自家製免治雞肉棒 $58/串
▫️鹽燒時令鮮魚$688
▫️兵燒貝類盛合 2人前 $698
店員燒食材前都會逐一介紹,讓客人先了解海鮮材料,可以趁機影相打卡,今個貝類set有貴妃蚌、白貝,時令活蠔同越南大虎蝦。幾款海鮮都好鮮甜,肉質飽滿多汁。虎蝦肉質結實彈牙,蝦膏香甜;白貝仲用左燒酒煮,鮮甜之餘帶點酒香;西班牙活蠔火炙得剛剛好🦪有生蠔嘅口感但又暖暖哋,正!由於食到唔夠喉,另外再追加2隻文蛤($196),同樣無失望,肉質鮮甜多汁,濃濃海洋feel!
餐廳仲新推出左會員制🎏加入會員除左有全單85折優惠外,仲有$200現金優惠券同其他優惠添🎁