2015-11-18
上水一直都有日式料理店靜靜掘起, 但好多都只靜靜地閉門大吉, 原因並非上水人不愛食日本料理, 反而非常喜歡, 有要求, 所以好多店都因為食品品質不及其他, 計而結業。這店已在上水有一段不少日子, 如果要去上水食日式餐, 這永店會是我不二之選。唯一不太滿意的地方, 是為了擺放多些枱, 而令到大家坐的空間有限, 有時更會背對背, 比較反感。炙燒帶子壽司- 帶子刺身本身已肉厚, 大隻, 又鮮美, 但因有炙燒過, 所以有燶燶的燒香味, 層次就多了不少, 不會只有膩膩的帶子油香。帶子上會有一少塊芝士, 立即令我想起老麥魚柳包~.~火龍卷- 每次黎都係必點既, 無他, 性價比真係好高, 其實這店有不少卷物, 一般去食迴轉壽司或日本料理都軟少點卷物, 但這間店的卷物的確出色, 外表靚靚之外, 配料都好足。 這個卷是有天婦羅蝦在內, 擺放上亦會放上炸好的炸頭, 雖無肉食, 但擺設上令我對這卷物更喜愛。蟹籽粒好爽又爆脆, 分量多, 齋食都可不斷爆, 飯粒醋味不多, 但配外表的紫菜碎, 味道清蔥又香, 天婦羅蝦炸得剛好, 熱辣辣, 蝦肉爽口, 炸漿薄, 口感脆、爽、香口樣樣齊。等位等得都值, 不過不太適合
等位等得都值, 不過不太適合大班朋友, 因為沒有大枱
Other Info. :
入座前雖無講限時, 但我地食完野, 好快走過黎問有無漏單, 之後就收哂我地D野。其實如果你地想要我們走, 可以在我們入座前講定有限時, 你們到限時的時候再收我地既野, 我會比較接受....