2017-05-09
嚟過禮賓傅一次覺得唔錯,呢次再嚟先知原來佢哋出咗個週末午餐。同一般嘅中菜有啲分別,呢度嘅菜式係位上,有啲西餐嘅感覺。先嚟嘅係兩款涼拌小食,麻辣花膠雲耳秋葵口感爽脆,辣度輕微。象拔蚌仔配粉皮,粉皮入面有切片象拔蚌仔、青瓜同肉碎等等,幾鮮味。然後就係兩款湯品,桂花魚老雞燉鹹酸菜,湯色清澈,同埋加咗啲唐芹,味道清香。龍蝦湯,味道酸酸哋,同埋仲有龍蝦肉,估唔到可以晌中菜館飲到呢款比較西式嘅湯品。沙汁明蝦球,蝦球炸得外脆內彈牙,醬汁酸甜。欖角蒸斑骨配炒蘿蔔糕,斑骨肉少但惹味,蘿蔔糕切成一口大小,食起嚟幾香口。南瓜燴安格斯牛腩,牛腩軟腍有牛味,南瓜又夠香甜。桂花鮑魚炒素翅,廚師將蛋黃炒成桂花咁,入面就仲有芽菜同素魚翅。禮賓傅炒飯,用鮑魚角、龍蝦肉等等炒成,同埋用咗黑松露同青蔥提味,米飯炒得粒粒分明又夠乾身。甜品一碟有兩款,蛋白杏仁茶,味道討好又養顏。天山雪蓮燉雪耳,雪耳軟中帶爽,甜味啱啱好又順喉。呢次試嘅菜式之中,我哋就比較鍾意沙汁明蝦球同南瓜燴安格斯牛腩。