2017-04-07
上星期去左一間叫「禮賓博」既餐廳食飯初時上網睇 真係以為依家禮賓博開左間餐廳係供所有人的原來才發現誤會了,其實係一間係中環鬧市中樓上既一間中菜餐廳,經侍應得知,叫「禮賓博」係因為呢間餐廳既大廚係真正既禮賓博已經掌廚逾十載了,所以就將自己既餐廳都改為「禮賓博」,希望所有黎到既客人都可以有一種係禮賓博食飯既感覺同經歷。上到去,餐廳出裡既環境已經好特別,有一個好大既鑼,外面整體既裝飾都具有中式既風格。但入到去,又係另一個感覺,裡面既裝飾係比較西式,感覺好豪華,感覺來到既每個客人都好尊貴似的。入到最最最重要既一環,就係食物了!先來的是「迷你鮑魚多士」第一道菜已經係鮑魚,氣派十足!鮑魚賣相好吸引,非常新鮮似的。我再切開鮑魚、青瓜、多士,一口係落去,鮑魚汁最搶味,青瓜脆口再加多士,有著多層既口感。第二碟係「燕窩釀雞翼」聽到個名都feel到陣氣埸啊! 肥美既雞中翼裡面釀左超多既燕窩係裡面。不過呢個係我同男朋友覺得最可惜既一碟菜,雖然呢一道菜極具氣派,不過卻失去了原本雞翼好味之處,燕窩代替了嫩滑多汁既雞肉。但係第一口咬落去 裡面全是燕窩 亦有另一番既驚喜。第三道菜係「羊肚菌燉螺頭」非常清甜,飲到尾帶少
初時上網睇 真係以為依家禮賓博開左間餐廳係供所有人的
入到最最最重要既一環,就係食物了!
先來的是「迷你鮑魚多士」 第一道菜已經係鮑魚,氣派十足!
鮑魚賣相好吸引,非常新鮮似的。我再切開鮑魚、青瓜、多士,一口係落去,鮑魚汁最搶味,青瓜脆口再加多士,有著多層既口感。 第二碟係「燕窩釀雞翼」
聽到個名都feel到陣氣埸啊!
肥美既雞中翼裡面釀左超多既燕窩係裡面。
但係第一口咬落去 裡面全是燕窩 亦有另一番既驚喜。 第三道菜係「羊肚菌燉螺頭」
非常清甜,飲到尾帶少許苦苦甘甘的。
湯名為「羊肚菌燉螺頭」,確實湯名所講既材料都一眼看見,相當足料。 第四道「鮮蟹肉大良炒鮮奶」
雖然賣相不算出色,但因加入鮮奶而變得嫩滑,
再加上蟹肉同其他材料,令口感豐富了,蟹肉帶少許鮮甜! 第五道「紅燒花膠」
我同男朋友都超愛食花膠,對上一次食花膠就係新年,
當時既花膠口感好正,嫩滑的。
呢次食既紅燒花膠,味道又再次憶起新年,
口感同味道都好相似,呢個汁成巧令花膠既味道昇華,出色! 第六道「南瓜燴安格斯牛腩」
味道有充滿香港特色,而且我亦超愛南瓜味既菜!
呢到既師父將牛腩燴到超級超級入味! 第七道「素千層浸芥菜膽」
差不多到左今日晚餐既尾聲,當然要叫個菜清一清,
特別係食完好濃味既燴牛腩後,再食返個相對清既菜! 第八道「禮賓博炒飯」
其實去到呢到,我同男朋友都已經好飽好飽,
雖然每道份量都好似少少的,但係食到第八道真係飽到上晒心口,
再來一個呢個既炒飯,令晚餐帶少許「飯意」。 第九道「鮮百百桃露」
又是一樣具中國特色既甜品 - 百桃露
口感唔錯,稠稠地,令百桃露既味道停留係味蕾上。