2019-09-02 68 views
社企餐廳俾我既印象大多都係café,或者價錢比較親民爲主。最近發現佐敦同尖沙咀交界有一間比較高級既社企餐廳【籽樂廚房】。呢間餐廳主打西餐,地點都ok方便、地方都好寬落、環境氣氛都幾好。餐廳裏面黑色制服係聾啞或聼障人士,但溝通落單完全無問題,可以用指或者簡單身體語言!侍應都非常親切~我地分別叫左一個dinner set同一個主菜。分量真係好~~~多,我地兩個女仔如果叫兩個套餐應該食唔完!Dinner set包括餐湯+蒜蓉包(一人餐有兩片)、自選沙律、一個主菜、一個甜品同一杯飲品。我地叫左安格斯牛肉芝士漢堡配薯條套餐 $268 同溫泉蛋卡邦尼意粉$138餐湯:南瓜濃湯,好creamy、好濃郁蒜蓉包:蒜味好濃,又好夠牛油味、唔會焊得太乾!自選沙律-巴馬火腿伴蜜瓜田園沙律(配無花果醋汁):巴馬火腿有4片,完全唔孤寒、配甜甜蜜瓜非常match,無花果醋汁唔會太酸,而且好特別。不過田園沙律有少少苦安格斯牛肉芝士漢堡配薯條:安格斯牛肉可以選擇5成或7成熟,我地就要5成熟。漢堡扒非常juicy,雖然5成熟,但唔會好紅同流曬血禁。麵包都焊得好脆,真係比較高級果種漢堡。薯條都好新鮮,脆而不乾!溫泉蛋卡邦尼

餐湯:南瓜濃湯,好creamy、好濃郁

蒜蓉包:蒜味好濃,又好夠牛油味、唔會焊得太乾!

溫泉蛋卡邦尼意粉:分量好大,意粉好creamy,但唔會過咸同膩。加上溫泉蛋、味道又變得更加濃郁!係最近食過比較high quality既意粉~

甜品-Brownies:本身想叫cheese cake但去果日無,所以就叫左Brownies,有別於一般Brownies,呢個入面有nuts,口感非常特別,朱古力味亦好濃郁,但又唔會太甜!

總控黎講,食物水準好高、價錢以呢個水準黎講係ok既,侍應都非常親切,而且係社企餐廳餐廳當然要多多支持!