2017-04-22
同朋友在佐敦周圍搵食,搵搵下去到文英街,一條好多串燒火鍋的食街。泊好車四圍行下,都係決定打邊爐。街頭正正有一間超旺的火鍋店,仲主打龍蝦添。食物好簡單,用套餐形式,全包價。無訂位的情況下都等左約半個鐘,好彩在車內等,時間易打發。最後坐到室外二人位,別有一番風味。一坐低就有兩碟涼菜,真好。湯底選左店員推介的「火焰醉鵝」。鵝肉好多,好大鍋。店員加上酒後點火,好壯觀。點火過後,有點酒香的鵝肉份外好食。海鮮拼盤好豐富,有七款時令海鮮。街坊小店,賣相唔係好執著,但食落絕對有驚喜!龍蝦好新鮮,即叫即劏,淥三分鐘就可以食,鮮味十足,肉質亦好厚實。鮮蝦係新鮮海蝦,在拼盤上仍然識得郁,好生猛。熟後顏色有光澤,口感好彈牙,爽到有少少脆的感覺。無諗過行邊小店鮮蝦可以鮮到呢個地步。鮑魚佢地好細心起好左肉,唔駛用刀叉食。牛肉亦係驚喜,套餐內的牛肉竟是手切牛,完全唔比平時打邊爐單點的差。份量都好足,圖中只是二人份量。牛肉味好濃好重,屬靚牛。另外有幾款配料,以拼盤上,當中蝦滑最好食。蝦滑係店家手打,彈牙得很,仲有鮮蝦味。除了海鮮、牛肉、手工拼盤外,其他食物可以任點任叫。但我地已經好飽了,大食量的朋友可以放開肚皮食。臨
海鮮拼盤好豐富,有七款時令海鮮。街坊小店,賣相唔係好執著,但食落絕對有驚喜! 龍蝦好新鮮,即叫即劏,淥三分鐘就可以食,鮮味十足,肉質亦好厚實。鮮蝦係新鮮海蝦,在拼盤上仍然識得郁,好生猛。熟後顏色有光澤,口感好彈牙,爽到有少少脆的感覺。無諗過行邊小店鮮蝦可以鮮到呢個地步。 鮑魚佢地好細心起好左肉,唔駛用刀叉食。 牛肉亦係驚喜,套餐內的牛肉竟是手切牛,完全唔比平時打邊爐單點的差。份量都好足,圖中只是二人份量。 牛肉味好濃好重,屬靚牛。
另外有幾款配料,以拼盤上,當中蝦滑最好食。蝦滑係店家手打,彈牙得很,仲有鮮蝦味。 除了海鮮、牛肉、手工拼盤外,其他食物可以任點任叫。但我地已經好飽了,大食量的朋友可以放開肚皮食。 臨走仲有雪糕,每人都唔駛三舊。