天氣一涼涼地,香港人就出動打邊爐。香港打邊爐嘅選擇真係唔少,麻辣火鍋,一人一鍋,雞煲等各具特色,亦都各具滋味。一大班人去咗尖沙咀呢間熊本牛鍋,鍾意佢地方唔大,有少少似私房菜,但係係火鍋模式,蔬菜,丸,水餃雲吞,全部自助形式飲食,仲有雪糕甜品。至於肉類,可以選擇加拿大豚肉,日本雞肉或者美國牛肩胛,牛小排,A4和牛,全部產地直送,見到佢廚房入面有部切肉機,即叫即切,上枱嘅時候肉質仲鮮嫩紅色,非常新鮮,而且厚度適中,肉脂均勻,第一次食到咁新鮮嘅肉類😋🥩. 多款湯底之中,我哋揀咗蕃茄薯仔湯。湯底唔算特別濃,但係好在出面有蕃茄拎,所以湯底嘅濃度可以算係自己調配,湯底當中真係加入咗薯仔,而且滾咗兩個鐘,薯仔都唔爛。將肉類蔬菜放入番茄薯仔湯入面滾,到最後,湯底濃縮精華老實說,比起其他花膠煲乜湯底,呢個係更加天然美味。飲品自助形式,款式選擇唔算少。鍾意無糖嘅有茶,鍾意韓式特色飲料嘅有忌廉牛奶,亦都有啤酒,值得一提佢哋有自家煲仔嘅五花茶同夏灰草, 感覺好窩心。

多款湯底之中,我哋揀咗蕃茄薯仔湯。

將肉類蔬菜放入番茄薯仔湯入面滾,到最後,湯底濃縮精華

老實說,比起其他花膠煲乜湯底,呢個係更加天然美味。
飲品自助形式,款式選擇唔算少。

2019-10-21
Type of Meal