2022-08-28
🌕Hello 我係Moon🌕唔知點解夏天特別多人生日,🤓喺Cafe打卡又好似太普通,去西餐廳又唔適合多人聚會,😅諗咗好耐就決定帶朋友去試吓私房菜!😎其實之前我都有食過一次私房菜,感覺又真係幾好,菜式會特別啲!😏今次都食咗幾多嘢,😍因為多人所以可以食到唔同嘅菜式,😋咁我就介紹幾樣啦,🤪不過味道又真係唔錯嘅,😝最起碼我啲朋友都覺得好食!所以今次真係真心分享嘅!🤓前菜就係呢個榮哥自家甜酸齋,😎味道酸酸甜甜,🥳其實都幾開胃!🥸之後就係呢個又精緻又色彩豐富嘅頭盤,🤩好似平平無奇?😗但係其實每一樣嘢食都好有深度,😂沙律菜嘅部份爽脆加少少芝麻醬真係又有另一番風味啊!🤣中間嘅就係雙色墨魚仔,😝好新鮮而且仲有少少辣辣地嘅味道,😝我自己最鍾意就係呢隻蛋呀!😏呢隻流心蛋用咗茶燻,😋食落口真係有一浸茶香味,😝蛋下會有厚切茄子🍆令口感更加豐富呀!😗之後就飲依碗湯啦,😌呢個就叫做原鼎燉龍利葉青欖柑桔黑毛豚肉湯,😃呢個名真係好長,🤓我都係睇返餐牌先知全名!🤪上菜嘅時候真係唔知何方神聖,🥰一大碗湯 但係內容物就好神秘嘅感覺,😛店員會先幫我哋將湯料同埋湯分開,😤咁豚肉就可以點醬食,😋呢碗湯飲落去好清而且唔會有肥膩嘅感覺
跟住就係我最欣賞嘅蝦球水芙蓉🪷,
肉類我欣賞江南百花雞,
魚湯浸有機時令鮮蔬,😳佢嘅份量真係好足夠,😛一邊食菜一邊飲佢嘅魚湯咁就可以潤一潤喉啦!😚今次我哋食嘅菜就係菠菜呀!😋
咁去到最後梗係會有甜品啦,😤唔知係咪因為就嚟到中秋節呢?😝今次嘅甜品係湯圓呀! 😏薑汁黑芝麻湯圓,
其實呢度嘅菜式真係唔錯,🥰埋單嘅時候都唔會覺得太貴, 😍我幾欣賞呢度嘅服務態度,😉雖然係好忙好忙, 🤓但係店員都會有求必應,😍又或者好細心咁樣介紹每一道餸菜,😝成個感覺都唔錯!😏
🌕最後MoonMoon真係好滿意呢間私房菜,服務態度好食物質素又高,😝而且好多都係功夫菜式, 好多喺其他地方都食唔到,😜下次一定會再嚟啊!🌕