2019-07-22
今日無懼風雨同朋友黎銅鑼灣食法國午餐。因為係出面淋完雨,所以一黎就叫左兩杯熱茶暖暖胃。午餐主食加$15就有一大壺茶幾抵。我地叫左Earl Grey同紅茶,一路嘆住茶一路叫野食。首先黎左份餐包,分別係南瓜甘筍杞子包同埋全麥小吐司。熱辣辣到手,麵包香一路飄來。跟既唔係牛油,而係澳洲全素Marmite同Truffle honey。以前係外國食過Marmite唔係好鍾意,所以今次就留曬比朋友食哈哈。第一次食黑松露蜜糖,真係好重松露味好特別,幾鍾意。<肉醬意粉配日本溫泉蛋> ($128)啲意粉係幼身既,係天使麵咁幼,上面鋪左一塊芝士,芝士下面係一舊超流心既溫泉蛋,旁邊有一啲芝士碎。將所有野撈埋一齊食真係幾creamy,又夠曬味,番茄同芝士仲有肉醬永遠都係perfect match。<蜜糖烤焗法國黃油春雞> ($198)份量係一隻上髀加一隻下髀,烤完之後雞油出曬黎,所以聞落非常香。下髀自然比上髀嫩滑,所以我同朋友每隻都試左啲。<香煎慢煮沖繩阿古豬配意大利白豆> ($238)豬扒切開兩份所以我地就每人一塊。煎得生少少既一邊真係幾嫩滑,熟少少果邊就可惜有
首先黎左份餐包,分別係南瓜甘筍杞子包同埋全麥小吐司。
<肉醬意粉配日本溫泉蛋> ($128)
<蜜糖烤焗法國黃油春雞> ($198)
<香煎慢煮沖繩阿古豬配意大利白豆> ($238)
豬扒切開兩份所以我地就每人一塊。
<招牌提拉米蘇咖啡啫喱拌杏仁脆脆> ($68)
黎到甜品呢部分有我地期待既燒棉花糖 Tiramisu。
<是日驚喜> ($68)
今日既驚喜甜品係奶凍panna cotta,配住士多啤梨同芒果粒一齊食,口感都幾豐富。
週末係呢度嘆靚景,聽住古典音樂,好有格調,呢度有三間房,全場加埋只有10張枱左右,最細可以一張枱一間房,私隱度超高。