2019-09-29 10 views
好耐未食過蒸氣海鮮石鍋 經朋友介紹之下天文台圍有一間私隱度高又夠靜嘅專門店餐廳可以食我哋揀咗每位328蚊嘅套餐 湯底方面佢可以揀湯或者粥底都得 平時粥底嘅蒸氣海鮮石鍋就食得多 今次就試下黨參北芪雞腳排骨湯底 叫咗套餐之後就有啲小食同埋調味料畀我哋花生同埋青瓜各一碟 開胃小食 之後店員就預備一煲湯底係鍋底 材料十足有新鮮雞腳排骨等 絕不馬虎之後全程店員會幫我哋計曬每一度材料蒸嘅時間 我哋只需要嘅就係打卡 影相 傾計同埋等食第一度蒸起嘅材料分別係沙包蜆同埋竹串海中蝦蜆大隻肥美而且鮮甜無沙 海蝦爽口大隻 之後蒸起嘅材料係大連鮑魚 鮑魚上面仲有蟲草花 蒸出嚟嘅鮑魚爽口 熟度啱啱好唔會過韌 而且仲有淡淡嘅蟲草香味 日本元貝再加粉絲蒜蓉辣椒等一齊蒸 好香蒜味 肉質爽甜清蒸美國桶蠔肥美滑溜 再加薑絲一齊食 可以食得出蠔嘅鮮味 唔需要有任何配料都可以好食薑蔥蒸鮮魷加豆卜手剁豬肉丸及墨魚丸 呢個有驚喜 兩款丸材料十足豐富粒粒爽口彈牙金銀蒜蒸勝瓜 勝瓜再配上蒜蒸 鮮甜又多汁食曬咁多材料之後再飲埋碗黨參北芪雞腳排骨湯底 所有海鮮嘅鮮味入哂湯底 飲落去暖粒粒又鮮甜 非常滿足

叫咗套餐之後就有啲小食同埋調味料畀我哋
花生同埋青瓜各一碟 開胃小食