2015-12-31
18 隻要蒸 3 輪先掂!全部都係 6 兩半,堅大隻呀!用牙刷幫佢地續隻洗完白白,排好隊預備上路喇。每一碟可以放到 6 隻 6 兩大閘蟹,紫蘇葉墊底蒸 20 分鐘食得。其實大閘蟹公同乸既蟹膏一樣勁甘香味美,好難取捨呢!第一輪 6 隻蒸好,立即蒸第二輪。起動!先黎幾個頭盤熱熱身先,大閘蟹、白灼螄蚶、生醃螄蚶、珍寶帶子刺生、加拿大海膽刺生、深海石爪刺生、串燒併盤,食完再到主菜!窩筍墨魚膠雲吞雞湯、清蒸金錢斑、泰國蘆筍炒北海道帶子、雞湯肉鬆蒸水蛋!大閘蟹乸 6 兩半,體形雖然比公細隻,但同樣爆膏!蛋黃般既蟹膏嚥韌甘香,膏味比公既更濃。旁邊既淺黃色蟹膏濕潤帶蟹味,一樣咁好食。乸膏乾身有咬口,膏味甘香無比,好味到唔停得口。大閘蟹公 6 兩半,似乎 20 分鐘都係蒸耐左,細隻 15 分鐘就熟,下轉試 18 分鐘先得。公膏軟棉濕潤又黏口,特濃蟹膏味道無得輸!大量軟棉甘香蟹膏,濕潤黏黏的,勁香甜啊!大閘蟹非常新鮮,連醋都可以慳返呢,蟹肉鮮甜無比,無械可擊!先乸後公,公壓軸出場。好正呀!漿口黏黏的蟹膏好有質感,慢慢啜慢慢品嚐,無敵甘甜美味。蟹膏多到我想撈麵食呢 ﹗大閘蟹腳,唔好浪費,其實都好多肉食架,但
大閘蟹公 6 兩半,似乎 20 分鐘都係蒸耐左,細隻 15 分鐘就熟,下轉試 18 分鐘先得。公膏軟棉濕潤又黏口,特濃蟹膏味道無得輸!大量軟棉甘香蟹膏,濕潤黏黏的,勁香甜啊!大閘蟹非常新鮮,連醋都可以慳返呢,蟹肉鮮甜無比,無械可擊!先乸後公,公壓軸出場。好正呀!漿口黏黏的蟹膏好有質感,慢慢啜慢慢品嚐,無敵甘甜美味。蟹膏多到我想撈麵食呢 ﹗大閘蟹腳,唔好浪費,其實都好多肉食架,但要花多點時間處理。蟹肉鮮甜又有蟹汁,好食好食。蟹肉唔洗講當然超級鮮甜啦,活蟹黎喎。
薑茶,大量老薑大量紅糖,大滾再焗一陣等老薑出味。今晚大閘蟹初夜祭完滿結束,飲埋碗薑茶,禮成!辛辣帶甜薑茶好暖胃驅寒,好味。驅寒薑茶辛辣直達腸臟,我似乎於得太多薑,真係幾辣,飲完興合合,哈哈!