2015-01-17
平安夜當日,我同阿媽行街行經附近,阿媽話附近開左間雪冰店,於是就去食。雖然系平安夜,但可能比較早所以唔洗等就有位,但我對於鋪頭既座位擺放很不滿。(稍後詳談)我地岩岩食完野無幾耐,所以就叫左一個oreo冰兩份分。賣相ok既,但系有幾樣野都唔掂:1)分量 真系少,雖然話系其他地方食會貴d,但人地分量會多好多。要加大要加$18,唔系太值。2)味道質感我自問食過好多間雪冰,去韓國旅行更加系日日食,韓國真系可以做到每一口都系濃郁既牛奶味,但我系依度真系好難食到牛奶味,只可以加煉奶,不過就算我加左煉奶,都唔能夠讓我每一口都有味。而且,食雪冰,我最中意既一個原因系因為真系可以好滑而無一粒粒咁既情況,但呢度無做到,我食既時候,好多好多一粒粒既情況,頓時口感分降低好多。可以贊下既系個賣相,同我系韓國食既都差唔多既。(上面依張系系韓國明洞一間雪冰店既oreo雪冰,賣相差唔多,比大家參考下)而講翻我上面講到既座位問題。我同阿媽系坐系‘墻’隔離,我個邊系連既長凳,阿媽個邊系普通凳。之後,我唔知個個系咪老闆,仲之有個伯伯令住幾箱野過黎叫我阿媽企起身比佢令d野入去,我地先發覺原來唔系墻,而系類似儲物室既地方,前前
我地岩岩食完野無幾耐,所以就叫左一個oreo冰兩份分。 賣相ok既,但系有幾樣野都唔掂:
1)分量
2)味道質感
可以贊下既系個賣相,同我系韓國食既都差唔多既。 (上面依張系系韓國明洞一間雪冰店既oreo雪冰,賣相差唔多,比大家參考下)
而講翻我上面講到既座位問題。我同阿媽系坐系‘墻’隔離,我個邊系連既長凳,阿媽個邊系普通凳。之後,我唔知個個系咪老闆,仲之有個伯伯令住幾箱野過黎叫我阿媽企起身比佢令d野入去,我地先發覺原來唔系墻,而系類似儲物室既地方,前前後後,佢總共出出入入左3次,每次阿媽都要令起曬自己既野黎讓比佢入,仲要因為唔知佢幾時會出黎,所以要等到佢出黎先坐低。其實店鋪面積有限我明,但系咁既位真系會好打擾人,食下野比人打擾都唔中意架啦,仲要3次咁多,而且系會融既冰添。食野過程斷斷續續咁,心情唔多唔少都有d影響。所以如果可以改善下呢個問題就好啦。
總括而言,我未必會再去,因為佢唔系真正既雪冰既味道,好多地方都有不足。食雪冰?都系韓國旅行時去最抵最大既弘大雪冰店最正<3如果有系韓國食過,會知咩系真正既雪冰。