2024-03-14
好鍾意幫襯小店~今次搵到依間串燒小店,燈光偏暗,一開門就會見bar檯,有串燒食,仲有好多唔同酒類,絕對係同朋友摸住酒杯底 盡訴心中情嘅好地方食過好多唔同串燒店,有沙律、佐酒小食、雞、牛、豬依啲選項,但依到最吸引我眼球嘅係有欄叫「稀有部位」,鳥之提燈、雞白子、雞喉管,真係聽都未聽過~叫咗好多唔同款串燒最鍾意係牛舌(圖右二),相對食過其他串燒,係比較厚身,爽口,又香牛味其次係白鱔(圖右一),燒得好香口之餘,仍然保持到新鮮仲有就係雞皮(圖右三),燒到脆卜卜,完全冇肥膩嘅邪惡感上串燒時,仲配有碟調味料,有七味粉、海鹽、海苔鹽,不過其實啲串燒原本已經好好味,所以唔點都可以,點咗就多啲層次稀有部位都試咗幾款雞喉管 好脆身 鳥之提燈,原來係雞卵巢同未成熟雞蛋,成串拎起時真係好似燈籠咁㗎,口感都好特別,咬落去果吓瞬間爆發蛋黃香味,又帶有雞肉香雞白子,雞子平時淨係見過人用黎打邊爐,原來燒嚟食好香,好食過用黎打邊爐當然唔少得飲酒喇,叫咗杯1664同柚子酒,柚子酒好重果香,超易入口,啱晒女仔飲!總括嚟講雖然係小店,但食物有質素,酒又好飲,環境都舒適,之後想搵地方happy hour或想同朋友食串燒,一定會再
叫咗好多唔同款串燒
其次係白鱔(圖右一),燒得好香口之餘,仍然保持到新鮮
仲有就係雞皮(圖右三),燒到脆卜卜,完全冇肥膩嘅邪惡感
稀有部位都試咗幾款
雞喉管 好脆身
總括嚟講雖然係小店,但食物有質素,酒又好飲,環境都舒適,之後想搵地方happy hour或想同朋友食串燒,一定會再揀依到