話說我同朋友都超中意食雞🐓所以當我地-收到風銅鑼灣有間主打雞串燒既樓上日式串燒店,就急不及待咁過去試吓😍呢間串燒店真係冇梨錯🤩好多唔係周街都有得賣既雞隻部位eg:提燈、雞心管、雞頸肉、雞腳筋..呢度都有得食🤤除咗雞類,牛肉、豬類、海鮮、蔬菜、炸物呢度亦都有👍🏻唔會淨係得雞食咁單-😍餐廳以啡色木系為主,日式居酒屋嘅風格👍🏻場內仲有塊好大既透明玻璃可以比你睇住師傅係炭爐面前不停用扇撥火,將串燒🔥燒到串串金黃流油;睇到我口水都忍唔住流出梨🤤我地食左:👉🏻✨提燈✨ $38提燈系指雞卵巢結合未孵化的蛋既組成物;穿系竹籤上面望落就好似係一盞提著既燈籠,所以命名為提燈。咬落去瞬間爆發出既蛋黃香同雞肉鮮香真係令人-試難忘👍🏻-試愛上👍🏻✨雞心管✨ $40喉管咬落去軟軟脆脆,接近雞心既口感,但系比雞心更彈牙甘甜✨雞腳筋✨ x2 $58雞腳筋是雞腳上的關節,口感筋道,香而不膩👍🏻✨雞頸✨$34因為雞頸呢個部位經常活動既關系,肉質比較緊實,雞味超濃✨雞爽肉✨$42脂肪含量少、口感細嫩又Q彈✨雞軟骨✨ $30咬落去焦焦脆脆,咸咸香香好香口✨雞翼✨ x2 $58外脆內滑,咸香撲鼻,實在惹味🤤✨雞皮✨ x2 $6

我地食左:👉🏻

✨提燈✨ $38

✨雞心管✨ $40

喉管咬落去軟軟脆脆,接近雞心既口感,但系比雞心更彈牙甘甜

✨雞腳筋✨ x2 $58

雞腳筋是雞腳上的關節,口感筋道,香而不膩👍🏻

✨雞頸✨$34

因為雞頸呢個部位經常活動既關系,肉質比較緊實,雞味超濃

✨雞爽肉✨$42

脂肪含量少、口感細嫩又Q彈

✨雞軟骨✨ $30

咬落去焦焦脆脆,咸咸香香好香口

✨雞翼✨ x2 $58

外脆內滑,咸香撲鼻,實在惹味🤤

✨雞皮✨ x2 $62

燒到脆卜卜咁,道酒-流

✨雞腎✨ $38

口感彈牙煙韌,有咬口

✨椎茸免冶雞肉✨$38

冬菇獨有濃郁既甘香加上味道相對較淡嘅雞肉,味道由淺入深,層層遞進,頗有層次

✨A4鹽燒和牛三角腩✨ x2 $ 156

和牛油香滿滿,口感油潤,嫩滑juicy,咸香之餘牛肉味仲好濃

✨麻薯卷✨ $36

麻薯搽上咸中帶甜既醬汁燒到外皮脆哂,內裏煙韌軟綿,味道咸咸甜甜,幾特別

✨味淋魚乾✨$48

鮮魚以味醂醃製後烘乾,味道甜甜地,口感有d似燒魷魚,愈食愈香

✨海老卷✨ x2 $96

用薄豬肉片包裹住剝好殼既鮮蝦,又鮮又香,入口方便,值得-試

✨炭燒白鱔✨x2 $136

厚薄適中,爽口皮脆無細骨之餘仲好鮮👍🏻

✨青椒仔✨$32

口感清爽唔會辣,一口-個好過癮

飲品叫左:👉🏻

✨菠蘿青檸梳打✨ $38

酸酸甜甜又唔會好甜,青檸味比較特出,味道清新又解膩

✨酒精莫希托✨ $42

新鮮薄荷葉加上檸檬再配埋朗姆酒同蘇打水調制而成;薄荷味重,清爽消暑👍🏻

呢度d串燒全部都系即叫即燒,上枱既時候全部都熱辣辣:炭爐d炭仲要系備長炭,燒出梨串串都好重炭香味👍🏻加上好多比較稀有既雞隻部位系呢度都可以食到,真心值得推介丫😍

🐔炭火地雞Yakitori25

📍 銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓

(港鐵銅鑼灣站B出口)