下午2點先lunch,但驚見隔離一虎都仲要排隊,然後附近又有間門面幾日系嘅餐廳,未望Open Rice,就入左去,跟住見到好多負評,我就知道無期望就無失望。唔緊要,都有正評嘅,比個機會佢,以觀望嘅態度。日式三餸飯,店舖裝修以簡潔為主,座位唔算好多,但因為已經過咗繁忙時間,所以都尚算舒服。點完餐,店員好快就端上一杯跟餐嘅熱八寶茶。八寶茶我問店員八寶茶即係咩野,佢答我有龍眼、杞子etc,不過店員送嚟嘅時候已隔渣,我已經分唔到有邊八寶了…跟住都好快,正餐就嚟了。不過一大一小嘅匙羹,究竟點解有2隻,店員冇講就行開咗了。根據我食嘅次序做食評:首先係微塵南瓜凍湯。真心,應該唔會個個鍾意,我都係貪得意加$12試下。係酸忌廉+南瓜濃湯雪凍咗咁。然後我去試最初吸引我入餐廳嘅馬鈴薯燉牛肉。雖然薯仔好入味,但牛肉似吉x家再鞋口少少啖味少少…嗱~唔係話佢唔好食呀,送飯都還可以,只係CP值低咗少少。跟住係核桃味噌煮大根。記得要先食核桃味噌,唔係大根會冇味。不過我欣賞大根夠腍,而且冇渣。最後係南瓜薯餅。呢個真心欣賞,因為應該係手工製作。但喜歡濃味野嘅人就未必太啱,因為同出面買到嘅南瓜薯餅唔同,呢個味道好天然!

唔緊要,都有正評嘅,比個機會佢,以觀望嘅態度。

點完餐,店員好快就端上一杯跟餐嘅熱八寶茶。

熱八寶茶
熱八寶茶

八寶茶

自選三品料理

根據我食嘅次序做食評:

首先係微塵南瓜凍湯。
微塵南瓜凍湯

然後我去試最初吸引我入餐廳嘅馬鈴薯燉牛肉。
馬鈴薯燉牛肉

跟住係核桃味噌煮大根。
核桃味噌煮大根

記得要先食核桃味噌,唔係大根會冇味。
不過我欣賞大根夠腍,而且冇渣。

最後係南瓜薯餅。
南瓜薯餅

呢個真心欣賞,因為應該係手工製作。

2022-12-06
$92 (Lunch)