2019-10-23
今天朋友為我慶祝生日,我想起了simply life的 蛋糕,所以決定去葵芳新都會廣場食生日飯。餐廳很大, 但桌子就很細, 圓圓的不好放食物, 好像coffee table一樣, 當食物上檯時十分擠逼。而且跟隔離張檯很近, 如果早知道是這樣, 我一定唔會來。看看餐牌,朋友選擇了燒春雞辣肉腸$198, 雞比較細隻, 燒得剛剛好,醬汁較特別,甜甜地,但味道一般。對於這個價錢, 不太值。我點紅酒燴牛尾糙米飯$128, 送上來有點驚訝,原來係牛尾肉碎,仲係碎到唔多發現到,有點失望。醬汁有點芝士,比較重口味。終於輪到主角蛋糕, 這裏的蛋糕真係好靚,款式又多,我們選擇了法式熱情芒果班戟蛋糕,佢係千層款式,味道有點酸酸地,酸甜交集,也不錯。另多點碧根果咖啡蛋糕, 咖啡味濃, 香滑鬆軟, 我覺得這個合我口味D~總括來說, 價錢也不便宜, 環境真的很逼, 比下次我只會買蛋糕外賣回家慢慢吃~