📍The Globe 🔍中環蘇豪嘉咸街45-53號地下A號舖呢間門面望落細細間嘅餐廳,其實行入去之後佔地非常廣闊。客人有8成以上係外國人,係一間非常低調而高質嘅英國菜,每次去都有種去咗小英國嘅感覺。好多朋友移民英國之後話當地食物好麻麻,但係呢一間餐廳卻令我覺得英國嘢食明明就好好食!.佢哋嘅Menu非常英式,全部食物都好地道,大部份嘅菜式喺普通嘅西餐廳都唔會見到,好有新意。前菜:🐖Pork, Cheddar, and Chutney Sausage Rolls - $110香腸卷外皮酥脆,內餡帶豬肉鮮及淡淡Whisky香,搭配英式芥末的微辣,口感味道都甚富層次,鹹鹹香香的,佐酒甚佳。🧀Roast Camembert - $140烤過嘅Camembert芝士,外層微微實身,中間軟軟糯糯的,芝味濃而不鹹,無論是搭配熱辣辣嘅酸種法式麵包、橙子果凍及酸酸甜甜的無花果甜棗果醬,都非常合適,同紅酒🍷好夾。主菜Fish & Leek Pie 坦白講呢一度主菜上枱嘅時候一度令我失望,失望嘅唔係因為味道,而係因為佢叫Pie,但來的卻不是我想象中的批😂。雖然食唔到我心目中的有牛油皮的批,但作為一道主菜,其

📍The Globe
🔍中環蘇豪嘉咸街45-53號地下A號舖

前菜:

🧀Roast Camembert - $140

主菜

Fish & Leek Pie
坦白講呢一度主菜上枱嘅時候一度令我失望,失望嘅唔係因為味道,而係因為佢叫Pie,但來的卻不是我想象中的批😂。雖然食唔到我心目中的有牛油皮的批,但作為一道主菜,其實味道是很好的。香濃的芝士層下,是大量的泥滑薯蓉,加上煙熏鱈魚、鱈魚和蝦等等,鮮味好突出,入口綿密飽肚。搭配的青豆,是新鮮的青豆,脆得黎幾清香,同平日超市嘅冰鮮青豆,質素完全唔同。

Banoffee Pie
通常甜品嘅貌相越邪惡,就會越好食,呢道Banoffee Pie就正是如此。大大球濃郁的花生牛油雪糕Peanut Butter Ice Cream ,加上大量幼滑奶油、香蕉及拖肥牛油脆餅,入口香濃滑溜,甜度恰到好處,讓人忍不住一口接一口地把脂肪吃下去。