2018-07-17
從來無諗住呢條咁街坊既小街會開cafe,附近都係啲平民價既餐廳、髮型屋同寵物店,cafe好似同成個小區個氣氛都格格不入,但意外地做得唔錯,好幾次行過都無位,終於有一日係少人啲可以去試下。裝修唔係話好特別,燈光都偏暗,而且啲櫈都唔算坐得好舒服,但係呢個位都做得住一定有佢既魅力既。首先就緊係佢杯咖啡啦,我地叫左Latte, Mocha, Cappuccino,Cappuccino嗰杯係加錢轉左燕麥奶,我覺得三杯都唔錯,燕麥奶同咖啡隻味都幾夾,不過好似要加$8有啲貴,但我本身腸胃唔好,飲牛奶個胃容易唔舒服,轉左燕麥奶個情況真係改善左,我無留意其他cafe有無得轉奶,但呢間可以轉唔係牛奶都幾好。而價錢方面都算合理,雖然有啲細杯,但咖啡呢啲野係貴精不貴多架麻。😂我覺得隱啡除左杯咖啡之外,店員亦係另一大加分位。首先落單既時候,有別於一般cafe落完單就走,隱啡既店員係會介紹一下杯咖啡,又會問下我哋想要咩豆,如果唔係好識既話,佢哋會推薦你邊隻咖啡要用邊種豆,又會介紹下隻豆既產地,係屬於咩口味等等。雖然我已經唔係好記得,但聽完再飲都好似慢慢學到啲野咁,唔似平時連鎖店嗰啲飲完都唔自己飲左乜。另外,店內有
我覺得隱啡除左杯咖啡之外,店員亦係另一大加分位。首先落單既時候,有別於一般cafe落完單就走,隱啡既店員係會介紹一下杯咖啡,又會問下我哋想要咩豆,如果唔係好識既話,佢哋會推薦你邊隻咖啡要用邊種豆,又會介紹下隻豆既產地,係屬於咩口味等等。雖然我已經唔係好記得,但聽完再飲都好似慢慢學到啲野咁,唔似平時連鎖店嗰啲飲完都唔自己飲左乜。另外,店內有屯門既報紙寫屯,又有啲社區活動既單張,作為屯門人我以前都唔知原來有啲咁既野,呢間店嗰種同區既連結令我感受到我地都係屯門區既一份子,感覺好親切。😊
而且店內有賣好多咖啡用具,我同店員傾計既時候得知,原來呢間鋪之前係大興工業區嗰邊開,主要係賣咖啡用品,之後好多客都話想佢地開返間cafe,所以就有左依家既隱啡,唔怪之得開張無耐就成日坐滿人啦,原來好多都係以前既客。
整體黎講cafe既環境一般,但咖啡同店員既高質已經彌補返環境既問題,如果下次有位,我都想再幫襯。😄
杯杯都有唔同既拉花,好有心。個杯墊都好靚。😀