2018-01-13 337 views
成日搭車經過觀塘嘅時候,都會見到潮豐打冷門口有一台又一台嘅凳擺曬出路邊, 一直排到街尾,成條路都係人。而且門口總有一陣陣嘅煲仔飯香味飄出嚟, 有個阿叔係咁煮煲仔飯,似乎非常好賣, 有唔少捧場客。 同埋玻璃櫃入面總會掛住唔同嘅滷水食品,例如鮮橙色嘅大墨魚、大大隻鹵水鵝、豬頭肉、豬耳等等。終於的起心肝去試下,由於唔想坐出街嘅關係,阿姐安排咗我哋喺入面同人搭枱,環境都幾逼,背脊頂背脊咁坐,同埋地下都會有唔同嘅垃圾,例如碎骨同埋紙巾咁,而且檯面都唔係好乾淨,有潔癖嘅朋友就可能要諗諗了。首先嗌咗一個墨魚拼鵝腸, 墨魚有幾塊切片,其他都係一啲頭頭尾尾嘅碎, 而鵝腸就好少少,不過都有啲碎, 同埋都幾多大豆芽墊底,唯一可取嘅係鹵水汁都算入味,而且淋咗少少油都幾香。至於窩蛋牛肉飯,個蛋就畀我一早忍唔住偷偷哋食咗,淨番啲滑牛撈飯, 個飯都算幾乾身,而且配埋啲自家製嘅煲仔飯豉油非常夾,個豉油又唔會太甜亦唔會太鹹, 主要係攞個色, 而牛肉亦都有滲出少少油,令煲仔飯有啲油香。同埋最緊要嘅係呢個煲仔飯個鑊底有飯焦,食到最底嘅時候,就可以用匙羹刮走啲飯焦,夾起來食,非常脆卜卜, 但煲中心嘅飯焦就比較燶, 只能食碗側

墨魚拼鵝腸

窩蛋牛肉飯

同埋最緊要嘅係呢個煲仔飯個鑊底有飯焦,食到最底嘅時候,就可以用匙羹刮走啲飯焦,夾起來食,非常脆卜卜, 但煲中心嘅飯焦就比較燶, 只能食碗側邊嘅飯焦,中心嘅就黑曬。

同埋最好盡快食完就走,因為環境比較逼之外,阿姐都會高速幫你執檯,務求令你盡快埋單,做下一檯生意。

墨魚拼鵝腸