2014-04-18
未夠鐘做Facial, 醫醫肚先...不知不覺行回以前就讀的中學附近! 行入大陂頭徑, 嘩鬼? 回憶就跳回n年前...還記得早期嘩鬼是在元朗西總站, 後期再搬到教育路...那時候跟同學們差不多一星期會總會幫襯一次。多年後的今日再次幫襯, 這店樓底比以前高及光猛呢! 雖然叫嘩鬼拉麵, 但其實模式是似居酒屋, 有很多不同的和風食品, 如刺身, 壽司, 碗飯, 日式小吃等等。以前大多數都是食lunch, 多數都是食拉麵或丼飯。拉麵是可以自選配料, 麵類及湯底的, 今次點了一個皇牌套餐L - 自選拉麵+四色刺身。刺身我叫了全是三文魚, 紋理都不錯, 尚算新鮮!至於拉麵, 跟以前讀書時order一樣的 -- 鮮帶子拉麵醬油湯底! 鮮帶子其實是原隻帆立貝, um...以前有3大粒架>_<! 醬油湯底亦比以前淡了....唯一沒變的是粟米依舊香甜! 雖然有少少失望, 不過總算吃出很多回憶!
雖然叫嘩鬼拉麵, 但其實模式是似居酒屋, 有很多不同的和風食品, 如刺身, 壽司, 碗飯, 日式小吃等等。以前大多數都是食lunch, 多數都是食拉麵或丼飯。拉麵是可以自選配料, 麵類及湯底的, 今次點了一個皇牌套餐L - 自選拉麵+四色刺身。刺身我叫了全是三文魚, 紋理都不錯, 尚算新鮮! 至於拉麵, 跟以前讀書時order一樣的 -- 鮮帶子拉麵醬油湯底! 鮮帶子其實是原隻帆立貝, um...以前有3大粒架>_<! 醬油湯底亦比以前淡了....唯一沒變的是粟米依舊香甜! 雖然有少少失望, 不過總算吃出很多回憶!