多次晚餐路過見太多人等位,未能一試呢。有幸相約朋友仔食早餐順便借營幕,決定去紅橋試多一次啦。難得唔洗等位,但朋友仔遲左廿分鐘呢。發現價錢有輕微提升,menu 就無變。幾十年既紅馬車酒廊終於支持唔住結業,由紅橋餐廳頂上。眼見叔叔嬏嬏侍應們已經好努力,有待改善。四眼老闆話扒餐唔比加出前一丁,加錢都唔得!無麵得塊扒根本唔夠我飽,有無咁笨拙有錢都唔賺呀?唯有食麵餐唔食扒餐,一向食開扒麵!嬸嬸們都臉帶笑容,係老闆木啲囉。都費事叫您攞筷子比我食麵喇,降低要求!食湯麵當然用筷子,幾時見過食雲吞麵、魚蛋粉比刀叉您呀!腸仔炒蛋牛角包,牛油炒滑蛋,炒滑蛋嫩滑熱辣辣,並不是一早炒定凍冰冰的死屍。即叫即做非常香甜,蛋香跟牛油混和,蛋汁微滲滑滑嫩口又不老,牛油清香不過火,清爽咸香好好味。簡單地奏出可口味道。炸過既靚腸仔油光立立令,幸好不油不咸不是怪味腸。而且內外皆熱,最怕腸仔個心冷冰冰,腸仔炸到乾爽脆皮會更好。牛角包酥皮鬆化,外脆內棉,牛油味出眾,好食。不過凍包來的,翻熱會更好食,用焗爐翻熱就更香口。我要太陽蛋腸仔走包,變左腸仔炒蛋牛角包,即係無改到?誰知食晒先再黎多左碟雙太陽蛋走包,真係好亂。我唔食喇,退返比

我要太陽蛋腸仔走包,變左腸仔炒蛋牛角包,即係無改到?誰知食晒先再黎多左碟雙太陽蛋走包,真係好亂。我唔食喇,退返比您地。

豬潤出前一丁,豬潤夠爽甜,多汁味濃夠原始,不乾鞋又不硬,微紅色我鍾意,good!

沙嗲牛腩出前一丁,淹沒在沙嗲汁的牛腩,凍冰冰杰撻撻漿住,幸好湯夠熱,即刻黎個滾水涼先!牛腩質地彈牙鬆化,醃味溫和夾著沙嗲甜味,香而不辣,不乾硬亦無渣,滿足。沙嗲牛肉通街都係,換上牛腩幾有趣!

生菜特級爽甜,多汁充滿水份,趙到索索聲。師傅煮麵手藝了得,丁麵洽得剛剛好,入味程湯汁啡色,滑中又帶爽,高質熱騰騰!

高檔辣油夠香辣,用叉捲起麵條掛著大量辣椒渣,越辣越興奮,啜得更加起勁,美味!濃郁湯汁混上香辣味道十分可口,呷多兩啖先。吉列深海魚柳配沙律醬,掛住食唔記得影相添。

朋友仔碗公仔麵話勁難食,食左兩啖放棄,真陰功。好采我食出前一丁啫,幾好味喎!

朋友肉好細食,分左大半魚柳比我,感動。炸得金黃脆卜卜,不死實不油膩不乾硬,魚柳滑而帶汁,做得不錯。雖然我討厭吉列,因不喜歡厚厚粗麵包糠,較喜歡炸魚薯條!
腸仔炒蛋牛角包
沙嗲牛腩出前一丁
沙嗲牛腩出前一丁
2016-11-19
$40 (Breakfast)
  • 腸仔炒蛋牛角包