2023-06-08
之前Amorepacific同其他酒店整crossover既tea set, 不過我通通miss哂😅 今次終於試到啦! 今年係同港麗酒店crossover既 “雨前一初夏茶語下午茶” , 上佢地既eshop仲有折同埋可以預先book位~今次早到, 職員好快安排靚位俾我; 大約15分鐘內就上枱啦:鬆餅有兩隻味: 綠茶同大豆; 野飲我就揀 “雨前一柚子梳打” (如圖一), 綠茶同柚子味好夾, 非常清新鹹點方面夠哂韓式, 我就偏愛 “泡菜芝士飯餅” 同埋 “炸脆牛骨髓配柚子蓉” , 又酸又辣夠開胃 ”三文魚蟹肉腐皮卷” 用料好足👍🏻 其他鹹點味道正常發揮;甜點至係切合主題, 仲要滿足我呢個綠茶fans 首推 “綠茶歌劇院蛋糕”: 綠茶味夠濃; “綠茶紅豆泡芙” 夠脆身, 唔會死甜;“大豆奶凍配柚子薄片及綠茶忌廉” 豆味香濃, 同綠茶cream同柚子蓉好夾“黑芝麻瑪德蓮蛋糕” 整體唔錯; “芝麻雲石忌廉” 特別以玻璃樽裝住, 賣相最靚 雲石形狀既芝麻mousse夠濃呢度既職員夠哂主動, 我嘆tea前佢地會上黎問我影唔影相😮 加上送埋禮品(如下圖)會簡單提提有coupon可以換我會下次再黎啦~
“綠茶紅豆泡芙” 夠脆身, 唔會死甜;
“黑芝麻瑪德蓮蛋糕” 整體唔錯;