2018-06-20 21 views
之前上網見到台灣臭臭鍋可以喺香港食到,就決定放工同朋友去試下!佢一共有8個鍋可以揀,我同朋友分別揀咗招牌臭臭鍋同埋蕃茄黑豚肉鍋。順帶一提臭臭鍋唔係真係臭嘅,只係佢好似臭豆腐果種臭咁香!當然要飲佢地嘅台式飲品啦,我地叫咗一杯珍珠奶茶同埋巨峰梳打,味道啱啱好,唔會太甜諗起一路可以打邊爐一路飲就覺得好正!我哋一人叫咗一個鍋,結果係食唔晒嘅,份量十足!成個鍋仲有好多料,除左有肉片,仲有丸、娃娃菜、枝竹同埋粉絲等等基本上食臭臭鍋最主要係個湯底番茄湯比較清甜,但略嫌有啲淡,臭臭鍋個湯底都好”臭”,非常濃味,唔洗點豉油都得我個人比較鐘意臭臭鍋嘅湯底,難怪係招牌!
諗起一路可以打邊爐一路飲就覺得好正!
基本上食臭臭鍋最主要係個湯底
我個人比較鐘意臭臭鍋嘅湯底,難怪係招牌!