某星期日,跟阿姨一家飲茶,已經知道美心很難等位,一早返完教會便搭火車出去,到達時才11時30分,但門口已經迫爆晒人,心諗︰駛唔駛咁多人?如果唔係婆婆鍾意o黎美心,我真係唔想咁蠢係度等…由於我輪12人大檯,預o左要等得耐o的,點知等等o下(都1點幾了,所有人亦已到齊)發覺唔係好對路,好多8人、10人都已經入o左去,係我等o既12人就完全有消息(已經跳過了張籌o既no.),上前問叫咪o個佔小姐,她說因為暫時冇大檯埋單,所以未叫到,我真係啤一聲。差唔多2點,終於話有檯埋單,叫我o地再等多10分鐘。很記得我們入去坐下開茶,時間時2時12分,我等o左幾乎三個鐘,雖然好氣,但也沒辦法,因為婆婆鍾意。 坐下二話不說,快快走去點心車(手羅)點心︰蝦餃、煎腸粉、白灼三寶、牛腸、叉燒包、帶子餃、春卷…等十多籠,無疑,美心的點心確是幾出色,如蝦餃,蝦大大隻好新鮮,皮又夠晶瑩;煎腸粉唔過削,阿姐o的手勢又好,唔會為o左唔黐底而狂落油,反而會加少少水,脆脆的頗香口;叉燒包就差了少許,o的餡蠔油太多,偏鹹;帶子餃清清地,不肥不膩,味道討好,只是皮厚了一點…另外還追加了一窩揚州窩麵和一碟鮑粒蛋白炒飯。個人較欣
坐下二話不說,快快走去點心車(手羅)點心︰蝦餃、煎腸粉、白灼三寶、牛腸、叉燒包、帶子餃、春卷…等十多籠,無疑,美心的點心確是幾出色,如蝦餃,蝦大大隻好新鮮,皮又夠晶瑩;煎腸粉唔過削,阿姐o的手勢又好,唔會為o左唔黐底而狂落油,反而會加少少水,脆脆的頗香口;叉燒包就差了少許,o的餡蠔油太多,偏鹹;帶子餃清清地,不肥不膩,味道討好,只是皮厚了一點…另外還追加了一窩揚州窩麵和一碟鮑粒蛋白炒飯。個人較欣賞窩麵,但料多麵少,不然會更好,至於炒飯都係偏油,鮑粒其實似鮑碎多o的,但飯和切了粒的西蘭花頭混在一起,口感好爽,唔錯。