2019-07-25
是日義工團體係青年廣場聚會,之前就同朋友一齊黎到位於興華商場嘅「麗香園」食個飯。餐廳非常光猛,好有70年代香港情懷,門口裝潢仲好似巴士車廂咁,除左有一般茶餐廳嘅食物之外,門口仲有各式各樣嘅麵包同蛋撻買添。帶位個呀姐話鐵板好味,咁咪試下囉。我地叫左一個西冷扒一個雜扒,可以揀配飯,意粉同薯菜,汁方面就有燒汁,蒜茸或者黑椒汁。每份鐵板跟是日老火湯或者羅宋湯,同埋飲品一杯。羅宋湯: 呢度嘅羅宋湯好好飲好惹味。顏色,質感,口味都感覺到係豐料十足!味道有豐足香甜既菜蔬,飲完之後真係的確令人好回味。西冷扒:西冷扒都幾大塊,大約7成熟,肉身夠淋,入口幾juicy,咁嘅價錢有咁嘅質素真係算唔錯,配上黑椒汁同白飯,認真唔錯。雜扒:雜扒餐有牛扒,豬扒,雞扒,腸仔同埋煙肉,樣樣都有少少,真係開心,最值得一讚嘅係D雞扒非常嫩滑,配埋蒜茸汁,同埋香脆嘅薯條,真係完美組合。見呢度D蛋撻咁出名,同行朋友都叫左一個黎試下,新鮮出爐嘅蛋撻真係香噴噴,個皮熱得黎之餘內餡亦都相當鬆軟,非常好味。餐飲我地叫左熱檸茶同埋凍檸賓,為我地今日簡單嘅午餐劃上完美句號。
帶位個呀姐話鐵板好味,咁咪試下囉。
每份鐵板跟是日老火湯或者羅宋湯,同埋飲品一杯。
羅宋湯:
西冷扒: