2017-12-06 130 views
終於天氣涼返,是日天氣好想行遠啲,午餐去咗試羊肉米線! 一如以往,貪心嘅我揀咗雙拼米線,有羊肉同牛肉,加左酸菜,連埋熱飲(冷熱同價)都係$51咋!重點係!細碗已經非常大碗!經過我細心嘅觀察,附近咁多柗既勞動型叔叔都只係食細碗,可想而知佢嘅份量已經非常足夠!抵!羊肉連埋皮一啲都唔肥,所以唔使特登揀瘦肉;羊肉一啲都唔so,但湯底仍然飲到好鮮嘅羊肉味,而且牛/羊肉都好林身,米線較粗身,唔會煮得太淋,剛剛好!加一蚊配嘅酸菜亦非常match,一來減低少少油膩感,二來酸菜 葉嘅部份比較多,微微辣又酸中帶甜,真的令整碗米線生色不少!話說我哋去到最尾先見到一位壯漢食大碗米線,見到個size已經笑到停唔到口,因為真係成個面盆咁大!啊唔係,係成個煲咁大計返大碗都係貴幾蚊,兩個人share一定好足夠!下次要帶frd黎!過個簡單又暖笠笠既幸福午餐

「細」碗雙拼米線配酸菜

計返大碗都係貴幾蚊,兩個人share一定好足夠!
下次要帶frd黎!過個簡單又暖笠笠既幸福午餐
$51 (Lunch)
「細」碗雙拼米線配酸菜