2023-04-29
2092 views
米芝蓮一星新斗記早在餐廳還在佐敦及油麻地我已經經常做座上客,正宗粵菜的確無第二家, 尤其是火山石金牌即燒乳豬非其他大排檔/茶樓可以比較,MegaBox新店早早已在我口袋裡, 趁平日不用同人逼果陣,Book 定檯, 同屋企人靜靜地享受米芝蓮一星的招牌粵菜~-MegaBox新店門口大大隻字米芝蓮一星,吸睛, 搶眼, 唔會去錯地方。一路行入去, 一隻隻乳豬掛晒係窗櫥準備燒,睇得出豬仔有幾嫩,地方亦見大, 無論係一大班朋友, 定係商務宴請, 都安排得到。-黎得新斗記當然必食即燒乳豬餐廳以火山石金牌即燒乳豬乳豬打響名堂師傅在燒爐上堆滿火山石, 溫度更猛熱而且乳豬已經去掉了皮下脂肪,乳豬皮吃來皮脆鬆化,香脆肉嫩, 肉有油脂的香吃下去卻不覺得肥膩。-欖角冰梅骨加入冰梅醬製作的肉骨食得出師傅的巧手工藝與鑊氣,肉骨已經走過油, 咬落肉彈牙,食落酸酸甜甜勁開胃菜,絕對是有水準的的粵菜。-生滾拆肉泥孟粥除了金牌即燒乳豬, 生滾拆肉泥孟粥也是新斗記必點的名菜,泥孟粥原鍋上桌, 原鍋熱辣辣, 一打開蓋魚香撲鼻,吃得出魚湯的味道,粥底稀稠適度,泥鯭魚肉鮮甜,而且拆肉泥鯭啖啖肉, 配上陳皮絲,以及蔥花及大頭菜粒完全
Book 定檯, 同屋企人靜靜地享受米芝蓮一星的招牌粵菜~ -
MegaBox新店門口大大隻字米芝蓮一星,
吸睛, 搶眼, 唔會去錯地方。
一路行入去, 一隻隻乳豬掛晒係窗櫥準備燒,
睇得出豬仔有幾嫩,
黎得新斗記當然必食即燒乳豬
餐廳以火山石金牌即燒乳豬乳豬打響名堂
師傅在燒爐上堆滿火山石, 溫度更猛熱
而且乳豬已經去掉了皮下脂肪,
欖角冰梅骨
加入冰梅醬製作的肉骨
食得出師傅的巧手工藝與鑊氣,
肉骨已經走過油, 咬落肉彈牙,
食落酸酸甜甜勁開胃菜,絕對是有水準的的粵菜。
- 生滾拆肉泥孟粥
除了金牌即燒乳豬, 生滾拆肉泥孟粥也是新斗記必點的名菜,
泥孟粥原鍋上桌, 原鍋熱辣辣, 一打開蓋魚香撲鼻,
吃得出魚湯的味道,
粥底稀稠適度,泥鯭魚肉鮮甜,
而且拆肉泥鯭啖啖肉, 配上陳皮絲,以及蔥花及大頭菜粒
完全無得輸。