2023-12-07
【雷門為食街 Layman's Yummy Guide】 星期二閒日早放工同朋友入粉嶺聯和墟試下泰國茶~ 7點左右去到已經見到好多人入緊去,好彩樓上仲有位! 兩個人佢都安排卡位俾我哋,值得一讚! 眼闊肚窄叫左一飯三小食加野飲...($389) 份量好足多啲人Share會更抵食!!! 👧🏻🍴金邊粉泰國菜Pad Thai @粉嶺聯和墟聯和路13號地舖先來泰式鳳尾蝦春卷 🦞🦐 🦞🦐足足有10件!!! 春卷值得一讚! 我同朋友都覺得炸得好出色, 入面蝦肉啖啖肉, 上枱時熱辣辣即刻食左兩件, 就算凍左都一樣好食!西蘭花炒鮮魷🥦🥦🥦不過不失的西蘭花炒鮮魷~鮮魷好彈牙唔會炒到老曬,同平日中菜館/茶樓食嘅差不多~泰式蠔餅🤪🤪🤪極大個蠔餅上枱! 侍應哥仔都話我哋兩個人會食唔曬...真係無諗過咁大餅!!! 欣賞佢有好多蠔仔, 不過真係要襯熱食, 一凍左就好油了~泰式蟹肉炒飯 🦞🦐 🦞🦐炒飯有啲失望, 可能天氣凍, 拎到上枱只係暖唔多熱, 而且賣相麻麻地...的確面頭有好多蟹肉, 但食落無咩蟹味, 加上飯底未乾身有啲油, 所以不太推薦!龍眼冰~偏甜~不過好多龍眼肉~整體來講都適合一大班人聚餐Share,
西蘭花炒鮮魷🥦🥦🥦
泰式蠔餅🤪🤪🤪
泰式蟹肉炒飯 🦞🦐 🦞🦐
龍眼冰~偏甜~不過好多龍眼肉~
整體來講都適合一大班人聚餐Share, 因為每樣都好大碟! 一齊食就可以叫多幾樣,見到隔離枱有人叫咖哩煲同燒魚都好正,一定會再試!